Clasa politica spaniola, inclusiv Partidul Socialist (PSOE), aflat la putere, si-au exprimat duminica scepticismul cu privire la anuntul unui armistitu din partea organizatiei separatiste basce ETA

"Acest anunt este, in mod clar, insuficient", a declarat pentru postul privat de radio Cadena Ser, Leire Pajin, numarul trei in ierarharia PSOE, informeaza MEDIAFAX, citand AFP.

"Cerem o data in plus (ETA) ceea ce doreste cel mai mult societatea spaniola, si anume sa se dizove si sa abandoneze armele definitv", a adaugat ea, parand ca anticipeaza reactia Guvernului.

"Acest comunicat este foarte departe" de ceea ce cere Guvernul spaniol de la ETA si de la aripa sa politica, Batasuna, respectiv abandonarea definitiva si neconditionata a luptei armate, a subliniat luni ministrul spaniol de Interne, Alfredo Perez Rubalcaba, pentru postul public de televiziune TVE.

  • Se doreste dizolvarea definitica a ETA

Presedintele filialei din Tara Bascilor al principalului partid de opozitie spaniol, Partidul Popular (dreapta), Antonio Basagoiti, a apreciat, intr-un comunicat, drept "insuficient" gestul, la fel ca si liderul formatiunii comunist-ecoligiste, Gaspar Llamazares.

"Declaratia pe care noi o dorim este o dizolvare definitva", a eclarat Basagoiti, estimand ca anuntul ETA "are toate aspectele unei miscari tactice", in apropierea alegerilor municipale basce, in 2011.

"Nu trebuie sa uitam ca ne aflam la cateva luni de alegerile municipale la care (separatistii din cadrul formatiunii politice interzise a ETA, Batasuna) vor sa participe cu orice pret", a declarat el.

  • Anuntul ETA nu are nicio credibilitate

Angeles Pedraza, presedinta Asociatiei Victimelor Terorismului (AVT), a apreciat, de asemenea, acest anunt, ca "insuficient".

"Nu are nicio credibilitate, deoarece ETA a decretat, deja, mai multe armistitii si a continuat sa ucida", a declarat ea. "Singurul lucru care ne intereseaza, ca victime, este infrangerea totala, depunerea armelor si dizolvarea miscarii" armate, a adaugat ea.

Citeste si:
Qatarul confirmă prelungirea armistițiului între Israel și Hamas cu...
Qatarul confirmă prelungirea...

Anuntul organizatiei separatiste basce ETA de incetare a focului este "insuficient" si "ambiguu", deoarece nu este vorba despre un angajament de incetare definitiva a violentelor, a declarat duminica si ministrul Afacerilor Interne din cadrul Guvernului autonom basc.

Acest anunt este "absolut insuficient, pentru ca nu raspunde cerintei imensei majoritati a societatii basce, care cere ETA sa abandoneze definitiv activitatea terorista", a declarat Rodolfo Ares, intr-o conferinta de presa, la Bilbao (nord).

ETA, considerata vinovata de moartea a 829 de persoane, timp de peste 40 de ani de violente, a anuntat duminica un armistitiu, dupa un an in care nu a avut loc niciun atentat si in care au fost arestati numerosi membri din cadrul organizatiei, fara sa precizeze daca acest armistitiu este temporar sau definitiv.

Citeste si:
Mesajul medicilor români pentru cei care nu cred în vaccinul...
Mesajul medicilor români...

Cititi si: Doi morti intr-o explozie in Mallorca, posibil atentat ETA

Liderul istoric al ETA, condamnat in absenta la cinci ani de inchisoare


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.