Alunecarile de teren generate de ploile abundente au provocat moartea a 38 de persoane si disparitia altor 23, lasand fara adapost 40.000 de locuitori din Guatemala la acest sfarsit de saptamana.
"Este o tragedie nationala. Numai la acest sfarsit de saptamana pagubele sunt comparabile cu cele provocate de Agatha", a declarat duminica presedintele Alvaro Colom, referindu-se la furtuna tropicala din mai, soldata cu 165 de morti si pagube de un miliard de dolari, potrivit MEDIAFAX. Cu o zi inainte, el declarase deja stare de urgenta deoarece tare "nu are fonduri pentru a face fata unei catastrofe ca Agatha".

Potrivit lui, ar fi necesara suma de jumatate de miliard de dolari pentru a face fata situatiei, in timp ce echipele de salvare au anuntat un bilant de peste 40.000 de sinistrati, drumurile s-au prabusit si casele sunt acoperite de noroi. Duminica dimineata, Alvaro Colom s-a deplasat la Solola (vest), unde echipele de salvare au gasit 18 cadavre, porivit ultimului bilant comunicat in cursul dupa-amiezii. O noua alunecare de teren a provocat moartea unei persoane si ranirea altor opt, intre care doi copii, in cursul serii, au anuntat echipele de salvare, relateaza CNN.

Operatiunile de cautare a aproximativ 20 de persoane, ingropate in noroi, au fost intrerupte din cauza ploii, care a crescut riscul unor noi alunecari de teren. Majoritatea victimelor au fost ingropate in urma unei alunecari de teren, sambata, in timp ce incercau sa ajute pasagerii unui autocar, soferii si pietonii ajunsi intr-o rapa adanca de 300 de metri, in urma unei alunecari de teren.

"Au inceput sa sape cu mijloacele proprii, cu lopeti si sapaligi, voiau sa participe la operatiunile de salvare, dar au sfasit prin a fi ingropati ei insisi", a declarat pentru un post de radio local Vitalino Andres, un locuitor din zona, care isi cauta nepotul.

"Locul nu este sigur. Din cand in cand se aud zgomote de pe deal, ceea ce inseamna ca se pot produce alte alunecari de teren, deoarece pamantul este foarte instabil",
a confirmat Mario Cruz, purtatorul de cuvant al pompierilor voluntari.
Autoritatile au improvizat o morga la 500 de metri departare. In pofida durerii, familiile au gasit forta de a lua cadavrele, sfidand absenta unui ordin judecatoresc care sa le permita sa retraga cadavrele din zona. Mai departe, pe aceeasi ruta interamericana, la kilometrul 83, un alt autocar a fost luat de un torent de noroi. Ultimul bilant mentiona zece morti.
Alte sapte persoane au murit, dintre care patru au fost gasite ingropate in noroi in casa lor din Quezaltenango (vest).

Citeste si:
Ciclonul Gabrielle a făcut dezastru în Noua Zeelandă
Ciclonul Gabrielle a făcut...

In afara de Guatemala, toata America Centrala se confrunta cu un sezon ploios extrem de violent. In ultimele luni, intemperiile au provocat moartea a 55 de persoane in Honduras, cel putin 40 in Nicaragua, noua in El Salvador si trei in Costa Rica. Situatia care ingrijoreaza cel mai mult autoritatile este ca sezonul ploios tocmai a intrat in faza cea mai activa, care dureaza de obicei pana la jumatatea lui octombrie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.