Rusia nu este in totalitate de acord cu doctrina securitatii nationale a Statelor Unite, in pofida faptului ca ambele tari impartasesc o anumita ingrijorare fata de probleme-cheie din acest document, a declarat miercuri ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, citat de RIA Novosti in pagina online.

Statele Unite au publicat o versiune actualizata a Strategiei Nationale de Securitate, document datand din 2006, subliniind asupra principiilor de baza ale securitatii interne a tarii, relateaza MEDIAFAX.

"Noi nu putem fi in totalitate de acord cu strategia nationala de securitate a Statelor Unite. Aceasta contine numeroase elemente traditionale, depasite, de filosofie a politicii externe", a declarat Lavrov intr-un document adresat Institutului de Stat din Moscova pentru Relatii Internationale, adaugand ca ambele tari sustin ideea unei dezvoltari graduale, durabile.

Noua doctrina nationala de securitate americana subliniaza asupra unei economii interne mai puternice si unei cooperari mai ample cu alte tari, pentru a face fata amenintarilor si provocarilor secolului XXI, in contrast cu doctrinele adoptate de administratia Bush, care aveau o abordare mai pronuntat unilaterala asupra implicarii Statelor Unite in afacerile globale.

Doctrina subliniaza, de asemenea, ca cele mai importante prioritati problema dezvoltarii capabilitatii de aparare americane, a neproliferarii nucleare si a securitatii interne.

Lavrov a declarat ca Rusia, la fel ca Statele Unite, considera terorismul global drept principala amenintare la adresa securitatii sale nationale. El a salutat introducerea in aceasta doctrina a principiilor cooperarii multilaterale, diplomatiei multivectoriale, unei ordini mondiale echitabile si democratice si luptei impotriva amenintarilor la adresa securitatii internationale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.