Social-democratii cancelarului Gerhard Schröder (SPD) au semnalat ieri faptul ca sunt gata sa ajunga la un compromis in batalia cu Uniunea Crestin Democrata (CDU) pentru postul de sef al guvernului de la Berlin, informeaza Reuters. Posibilitatea formarii unei mari coalitii de guvernare formata din social democrati si conservatori este foarte mare, au declarat pentru ZIUA surse foarte bine informate de la varful mediilor politice germane.

Seful social-democratilor germani, Franz Muntefering, a declarat ieri inainte de intrunirea consiliului director al SPD ca partidul pe care il conduce doreste ca actualul cancelar Gerhard Schröder sa conduca o coalitie de uniune nationala cu crestin-democratii, insa pentru prima data a subliniat faptul ca aceasta solicitare poate fi negociata.

"Il sustinem pe Gerhard Schröder pentru postul de cancelar, insa vom discuta acest aspect ca fiind o parte a intregului pachet de negocieri", a declarat ieri Franz Muntefering pentru televiziunea germana de stat. Intrebat daca Gerhard Schröder isi va pastra postul de cancelar, Muntefering a afirmat: "In acest moment aceasta problema nu a fost clarificata". Analistii politici germani au apreciat in urma acestor comentarii ca social-democratii sunt gata sa ajunga la un compromis cu crestin-democratii in privinta postului de cancelar.

Blocajul alegerilor din 18 septembrie

In alegerile de pe 18 septembrie, conservatorii germani, Uniunea Crestin Democrata (CDU) si Uniunea Crestin Sociala (CSU) au castigat 225 de locuri in Parlament, fata de 222 de mandate care au revenit SPD-ului, nici una dintre parti nereusind sa isi impuna un guvern.

Situatia electorala echilibrata a dus la discutii pentru formarea unei coalitii de uniune nationala, o varianta politica apreciata de pietele internationale financiare ca fiind singura posibilitate de a duce la indeplinire reformele necesare pentru economia germana.

In urma alegerilor anticipate din acest an, atat Schröder cat si Merkel au sustinut faptul ca au castigat un mandat pentru a conduce Germania. SPD si CDU ar fi putut forma fiecare o coalitie cu celelalte trei partide parlamentare ("Verzii" ecologisti, liberalii sau "Noua stanga"), insa au preferat sa anunte negocieri pentru formarea unei "mari coalitii". "Contez pe faptul ca fortele ratiunii vor prevala in SPD acum", a declarat pentru Reuters seful de campanie al CDU Volker Kauder.

Dresda a dat un mandat CDU

Alegerile din Dresda de duminica au fost castigate de crestin-democrati, relateaza Rompres. Candidatul CDU, Andreas Laemmel, a obtinut 37 la suta din voturile exprimate, iar cel al SPD, Marlies Volmer, doar 31,7 la suta.

Cu un total de 35,2 la suta din voturi in favoarea ei, alianta CDU/CSU mai obtine inca un loc in Bundestag, totalizand acum 226 de mandate, fata de 222 cate are Partidul Social Democrat al lui Gerhard Schröder.

Pe liste de partide insa, SPD a fost formatiunea cea mai votata, obtinand 27,9 la suta din sufragii, fata de 24,4 la suta cat si-a adjudecat CDU. Dar rezultatul celui de al doilea vot - cel pe liste de partid - este inselator, fiindca electoratul a fost constient ca, daca CDU urma sa obtina "un succes excesiv", atunci ar fi putut pierde locul din camera inferioara a parlamentului federal castigat suplimentar, in conformitate cu prevederile Legii electorale, destul de complicata, din Germania.

Cea de a treia forta situata acum pe esichierul politic german este Partidul de Stanga, cu 19,7 la suta din voturi, urmat de Partidul Liber Democrat (FDP), cu 16,6 la suta din sufragii si Verzii, cu 7,1 la suta din optiuni.

Totusi, rezultatele alegerilor de la Dresda sunt, intr-un anumit sens, simbolice, fiindca ele nu modifica drastic raportul de forta dintre partide stabilit dupa scrutinul legislativ din Germania de la 18 septembrie.

Schröder promite fostei RDG un "sprijin puternic"

Cancelarul german Gerhard Schröder a dat asigurari, sambata, statelor din fosta RDG asupra unui "sprijin puternic" si a salutat "importanta dezvoltare" a fostelor regiuni comuniste din est, cu ocazia celei de-a 15-a aniversari a Reunificarii germane ce va fi sarbatorita luni. "Este indispensabil ca locuitorii din vestul Germaniei, partea cea mai populata si cea mai industrializata a tarii, sa continue "sa dea dovada de o mare disponibilitate pentru a sprjiini dezvoltarea estului", a subliniat cancelarul.

"Impreuna putem sa dam mai mult impuls pentru Germania de est si sa amelioram putin cate putin situatia locurilor de munca", a adaugat el, observand ca starea pietei locurilor de munca in aceste regiuni "nu este inca satisfacatoare". Potrivit cifrelor Agentiei federale pentru locurile de munca, rata somajului s-a ridicat in septembrie la 9,5 la suta din populatia activa in vestul tarii, contra 17,6 la suta in regiunile fostei RDG.