Vizita neanuntata de marti dimineata, la Bagdad - prima in capitala irakiana, dupa cea a primului-ministru britanic Winston Churchill de acum cateva decenii - a lui Tony Blair a prefatat calatoria sa in Israel si in teritoriile autonome palestiniene. Si aici este vorba de o premiera, dat fiind faptul ca Blair a fost primul sef al unui guvern strain ce merge in teritorii dupa declansarea celei de-a doua Intifade - septembrie 2001. El a venit in zona, la scurta vreme dupa moartea presedintelui palestinian Yasser Arafat, cu intentia vadita de a relansa procesul de negocieri israelo-palestiniene. De altfel, Blair insusi a declarat, in ultima vreme, ca instaurarea pacii in Orientul Mijlociu va fi "prioritatea sa personala". In acest sens, el a anuntat ca va organiza o conferinta internationala asupra Orientului Mijlociu ce va avea loc, la Londra, in 2005. Initiativa respectiva a fost salutata oficial de presedintele american George W. Bush in conferinta de presa de luni seara, desi, cu prilejul ultimei lor intalniri (din noiembrie a.c.) ce a avut loc in SUA, se aratase mai curand rezervat in ce priveste ideea unei reuniuni internationale pentru a relansa negocierile in Orientul Mijlociu.

"Azi a venit timpul sa avansam cu acest proces de pace", a opinat Bush, specificand ca "apreciaza faptul ca premierul Tony Blair este dispus sa ajute procesul respectiv" prin convocarea unei conferinte internationale. In ce priveste vizita de doua zile a lui Blair in Israel si teritorii, ea a avut o agenda bogata: convorbiri cu omologul sau de la Tel Aviv, Ariel Sharon, cu seful diplomatiei israeliene Sylvan Shalom si, la Ramallah, cu noul sef al Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei, Mahmud Abbas, care are mari sanse sa castige alegerile pentru presedintia Autoritatii Nationale Palestiniene, precum si cu premierul Ahmed Qorei. Au fost convorbiri considerate foarte importante, el fiind primul mare lider occidental ce a avut contacte cu noua conducere palestiniana pe care vrea s-o sustina direct si personal in procesul de reforme. In teritorii, el a urmat secretarului de Stat demisionar american Colin Powell, sefilor diplomatiilor rusa, spaniola si germana, ieri fiind urmat de ministrul de Externe italian. Dar, dupa cum remarca observatorii, in acest balet diplomatic Blair ocupa un loc aparte: inainte de toate, este premier si, in plus, este aliatul privilegiat al presedintelui Bush, care ii sustine ideea convocarii amintitei conferinte, chiar daca Sharon a si anuntat ca Israelul n-o va onora cu prezenta.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.