Turcia respinge orice mentionare a unui "parteneriat privilegiat" cu Uniunea Europeana, in acest acord, ca alternativa la negocierile pentru obtinerea statutului de membru. Austria a cerut in mod special mentionarea "parteneriatului" in document, in cazul in care Ankara nu indeplineste conditiile de aderare. Ministrii de Externe ai statelor UE se vor intilni duminica la Luxemburg in incercarea de a ajunge la un acord asupra cadrului de negociere. Intilnirea a fost convocata de presedintia britanica, ce sprijina candidatura Turciei, dupa ce ambasadorii europeni nu au reusit joi sa obtina o unanimitate.

Austria a fost singurul stat care a blocat formula acceptata de celelalte 24 de state. Cancelarul austriac Wolfgang Schüssel "a crezut ca va conta pe sprijinul Germaniei si Frantei. Cind Schüssel a inteles ca nu va fi sustinut, iar Parlamentul European nu se opune deschiderii negocierilor cu Ankara, nu a putut decit sa blocheze negocierile, pentru a nu transmite semnale de slabiciune publicului", considera politologul Fritz Plasser, citat de "Deutsche Welle". 80% dintre austrieci se declara impotriva integrarii Turciei in UE, iar duminica se desfasoara in Austria alegeri regionale, la care participa formatiunea cancelarului.

Speranta Ankarei se afla la Zagreb

Schüssel a incercat sa impuna ideea ca, daca UE incepe negocierile de aderare cu Turcia, ar trebui sa le inceapa si cu Croatia, tara in care Austria are importante interese economice. UE a anulat negocierile cu Croatia in martie, deoarece Zagrebul nu coopera in mod multumitor cu Tribunalul Penal International (TPI) de la Haga. Zagrebul nu a reusit sa il predea pe criminalul de razboi Ante Gotovina. Ankara incalca in continuare drepturile omului si "daca avem incredere in Turcia ca va face progrese, ar trebui sa avem incredere si in Croatia" - declara cancelarul pentru "Financial Times".

Procurorul TPI , Carla del Ponte, va prezenta luni ministrilor de Externe ai UE un raport asupra stadiului in care se afla cooperarea cu Zagrebul. Daca procurorul va da verdictul unei cooperari satisfacatoare cu Croatia, UE ar putea incepe negocierile de aderare cu acest stat. Austria ar putea renunta in acest caz la pretentiile sale referitoare la Turcia. Daca Turcia va incepe luni negocierile cu UE, este de asteptat ca acestea sa dureze aproximativ zece ani, timp in care Ankara va trebui sa indeplineasca conditiile impuse de europeni.