Pentagonul a initiat o ancheta menita a solutiona plangerile potrivit carora soldati americani ar fi publicat pe internet fotografii cu cadavrele unor irakieni, pe un site care le oferea, la schimb, acces la imagini pornografice, au anuntat autoritatile de la Washington, citate de AP. Un grup de aparare a intereselor musulmanilor americani i-a trimis secretarului apararii, Donald Rumsfeld, o scrisoare de protest fata de aceasta practica, despre care grupul spune ca ar viola "regulile internationale de razboi".

"Acest dezgustator negot cu nenorocirea umana este o insulta la adresa tuturor celor care au servit in armata natiunii noastre", a apreciat Arsalan Iftikhar, directorul juridic al Consiliului pentru Relatiile Americano-Islamice, in epistola adresata lui Rumsfeld. Bryan Whitman, purtatorul de cuvant al secretarului apararii, declarase marti ca Pentagonul a luat cunostinta de acest lucru abia de curand si ca a demarat o ancheta. "Este o practica inacceptabila", a spus el.

Multe dintre fotografiile invocate infatiseaza cadavre de irakieni dezmembrate sau ramasite umane disparate, apartinand tot unor irakieni. Alte imagini similare ar fi fost trimise de soldati cantonati in Afganistan.

Scandalul a ajuns in atentia Comandamentului de Anchete Penale, responsabil fiind generalul-locotenent John Vines, comandantul trupelor multinationale din Irak. Cu toate acestea, un alt purtator de cuvant militar, Paul Boyce, a declarat ca investigatiile preliminare au aratat ca, in baza dovezilor existente, nu se pot instrumenta actiuni penale. Responsabilii militari au in vedere luarea unor masuri disciplinare contra vinovatilor.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.