Romania nu a fost invitata sa participe la reluarea negocierilor pe tema conflictului transnistrean, care, in urma deciziei adoptate marti la Odesa, vor avea loc la sfarsitul lunii octombrie la Chisinau si Tiraspol. "Romania ar putea fi antrenata in rezolvarea problemei transnistrene, dar in perioada postconflictuala", a spus Vasile Sova, ministrul basarabean al reintegrarii, citat de "Mediafax". In schimb, "Lituania ar putea participa in calitate de observator sau consultant la masa tratativelor privind conflictul transnistrean", a declarat ieri Vladimir Voronin, presedintele Republicii Moldova, la incheierea unei intrevederi cu omologul sau de la Vilnius.

Presedintele Voronin a apreciat ca acest lucru este posibil dupa ce, marti la Odesa, a fost aprobata extinderea formatului de negocieri pentru solutionarea conflictului, cu participarea SUA si UE in calitate de observatori cu vot deliberativ.

Adamkus: 'Transnistria - factor destabilizator>>

Dat fiind interesul declarat al Lituaniei, unul dintre noii membri UE, de a se implica activ in rezolvarea conflictului transnistrean, Voronin a profitat imediat si a semnat o declaratie comuna cu mica tara baltica care si-a asumat angajamentul de a sustine Republica Moldova in procesul de integrare europeana si in solutionarea conflictului transnistrean. Presedintele lituanian Valdas Adamkus a declarat ca "diferendul transnistrean este un factor destabilizator nu numai pentru Republica Moldova, ci pentru intreaga regiune", adaugand ca spera ca "includerea Occidentului in negocieri va facilita realizarea unui consens".

'Presedintele jucator>> a ramas cu buza umflata

In pofida dorintei presedintelui roman Basescu, care se erijeaza in "buricul Marii Negre" si vrea cu orice pret si implicarea Romaniei in diferentul transnistrean, dupa acordul de la Odesa, liderul de la Chisinau nu a mai spus nimic despre o posibila participare a Romaniei la viitoarele negocieri in noul format extins. William Hill, seful misiunii OSCE in Republica Moldova, s-a rezumat la a aminti subtil ca Bucurestiul a "recunoscut ca a comis o greseala atunci cand s-a retras din proces, in 1992".

Este destul de clar ca reintoarcerea Romaniei la masa tratativelor ar fi aproape imposibila acum, in contextul in care, la reuniunea de luni si marti de la Odesa, Chisinaul si Organizatia pentru Securitate si Coooperare Europeana (OSCE) abia au reusit sa convinga, cu greu, Moscova, Kievul si Tiraspolul sa accepte implicarea SUA si UE. Desi liderul basarabean Vladimir Voronin a amenintat cu blocarea negocierilor, daca SUA si UE nu sunt acceptati ca membri cu drepturi depline la masa tratativelor, la Odesa s-a hotarat implicarea americanilor si a europenilor doar in calitate de simpli observatori.

SUA si UE asista doar de pe margine

SUA si UE nu par nici ele foarte multumite de statutul de observatori, care nu le da dreptul de a interveni direct in negocierilor conflictului care "bate la poarta Europei". Un semn al acestei nemultumiri este amanarea de ieri a unei conferinte internationale pe tema conflictului transnistrean, programata sa se desfasoare intre 28 si 30 septembrie la Chisinau si la care se urmarea examinarea planului ucrainean de reglementare a conflictului din regiune. "UE si Rusia au cerut amanarea conferintei pentru luna decembrie", a anuntat Vasili Sova, ministrul basarabean al reintegrarii, citat de "BASA Press". Sova a evitat sa dea explicatii privind motivul exact al anularii intalnirii la care ar fi trebuit sa participe reprezentanti ai autoritatilor de la Tiraspol, Chisinau si Kiev, alaturi de Moscova, SUA si UE.

Amanarea a fost solicitata de UE, dupa ce Valeri Nesteruskin, ambasador cu misiuni speciale al Rusiei, a efectuat o vizita la Bruxelles, unde a avut consultari in problema transnistreana cu oficiali europeni si cu presedintele in exercitiu al OSCE, sustine "BASA Press".

Cel mai probabil, aceasta amanare, aparent nesemnificativa, are mare legatura cu reuniunea de la Odesa, de marti, unde actorii principali ai conflictului, impreuna cu Rusia si OSCE au stabilit termenii reluarii negocierilor pentru solutionarea conflictului transnistrean.

Si totusi... din nou la masa negocierilor

Un lucru este insa cert: dupa 15 luni de blocaj, negocierile cu si despre Transnistria au fost totusi reluate. "La acest moment am ajuns la constientizarea si intelegerile care ne ajuta sa deblocam dialogul intre Chisinau si Tiraspol, sa le asezam din nou la masa de negocieri, pentru a identifica o decizie stabila si atotcuprinzatoare in problema transnistreana care ne agita in ultimii 15 ani.

Ne-am inteles ca putem munci in continuare asupra acestei complicate chestiuni", a spus Valeri Nesteruskin, ambasador special la masa trativelor al Ministerului rus al Afacerilor Externe.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.