Premierul israelian Ariel Sharon a ramas liderul partidului de guvernamant Likud, dupa ce a primit un vot neoficial de incredere din partea majoritatii celor 3.000 de membri ai comitetului central al formatiunii. In ciuda sondajelor defavorabile, Sharon si sustinatorii sai au reusit sa amane alegerile pentru presedintia partidului pentru aprilie 2006, obtinand cu 104 mai multe voturi decat aripa Beniamin Netanyahu.

Actualul premier, care a trecut de la agonie la extaz in mai putin de 48 de ore, a castigat un ragaz pretios in care spera sa convinga publicul israelian ca decizia retragerii din Gaza a fost cea mai buna pentru viitorul Israelului. Pentru a demonstra acest lucru in practica, analistii arata ca Sharon poarta un razboi nedeclarat cu Hamas, pe care vrea sa o impiedice sa acceada in viitorul parlament palestinian si ai carei lideri sunt din nou tinta armatei israeliene, pentru prima oara din februarie.

Profitand de atacurile cu rachete din ultimele zile, fortele israeliene au arestat nu mai putin de 379 de militanti ai Hamas si Jihadului islamic, dintre care unii sunt potentiali candidati. Daca Hamas ar fi dezarmata, iar atacurile asupra Israelului ar inceta, Sharon se arata gata sa reinceapa negocierile cu palestinienii, mergand pana la recunoasterea unui stat palestinian. Practic, in afara Ierusalimului, a catorva colonii din Cisiordania si a zidului de securitate, premierul este gata sa faca multe compromisuri de dragul pacii si al colegilor laburisti de coalitie, care il preseaza la fel de mult ca palestinienii sa reinceapa negocierile de pace.

Tocmai aceasta pozitie concesiva il face pe Sharon, in continuare, vulnerabil in propriul partid, unde aripa nationalista ramane dominanta. Invinsul in votul de ieri, fostul premier Netanyahu, se arata convins ca oricum va prelua presedintia partidului, acuzandu-i pe cei care au votat in favoarea amanarii alegerilor ca au facut-o "la presiunea unei guvernari tiranice".


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.