Franta se afla si ea pe lista neagra a democratiilor direct vizate de un atentat terorist de amploarea celor din Marea Britanie si Spania, a avertizat ministrul de Interne Nicolas Sarkozy. "New York, Madrid, Londra. Automat ne gandim la Paris, Berlin, Roma", a apreciat Sarkozy in cadrul unei emisiuni televizate, apoi, intrebat daca si Franta este vizata, Sarkozy a raspuns: "Desigur". Se pare ca politicianul care este vazut ca viitor presedinte al Frantei a avut dreptate, iar Franta a fost la un pas de a-si vedea cetatenii ucisi in atentate.

Luni, in Paris au fost arestate noua persoane suspectate ca puneau la cale un atentat la metroul din metropola pariziana. Celula islamista pe care serviciile de securitate au reusit sa o desfiinteze viza nu numai metroul (mijloc de transport cu care calatoresc zilnic milioane de parizieni), ci si un aeroport din capitala, precum si sediul Directiei pentru supravegherea teritoriului (contraspionajul). Intentiile gruparii teroriste algeriene, autointitulata Ansar Al-Fath, din care faceau parte si doua femei, au fost descoperite pe baza unor informatii secrete provenite din Algeria, precum si din ascultarea unor convorbiri telefonice.

Serviciile de securitate au stabilit ca liderul acestei celule este Safé Bourada, un client vechi al inchisorilor franceze, care a mai fost condamnat o data pentru atentatul de la Saint-Michel din 1995, unde 8 oameni au fost ucisi. Prin urmare, alerta terorista in Franta a fost crescuta pana la nivelul "foarte ridicat", a mai anuntat Nicolas Sarkozy la postul de televiziune France 3. Politicianul, sef al partidului de guvernamant, a explicat telespectatorilor ca celulele teroriste din Franta sunt constituite din mai multe echipe mici, integrate perfect, iar "dificultatea consta in faptul ca trebuie sa se intervina inainte ca ele sa treaca la actiune".

Urmand exemplul Marii Britanii, Franta va decide si ea inasprirea legislatiei antiteroriste: expulzarea predicatorilor terorismului, videosupraveghere stricta a locurilor publice, "spionarea" internet-café-urilor, a telefoniei si a calatoriilor spre tarile cu risc terorist sau inghetarea bunurilor materiale. Chiar si lacasurile de cult vor trebui dotate cu camere video, cu riscul de a ingradi astfel libertatile civile. "Prima si cea mai importanta dintre libertati este sa poti lua metroul sau autobuzul fara sa te temi pentru viata ta", a transat dilema Nicolas Sarkozy.

Desi a subliniat importanta informatiilor secrete, ministrul nu s-a putut abtine sa nu dezvaluie presei putin din cunostintele sale: "Stim ca aproximativ zece tineri francezi sunt in Irak, gata sa devina kamikaze. Vrem sa stim cine pleaca, pentru cat timp si cand se intoarce". Mergand in aceasta directie, autoritatile franceze au expulzat deja 34 de asfel de "predicatori ai urii" pana in prezent, alte zeci urmand sa aiba aceeasi soarta, dupa ce li se va retrage cetatenia franceza pe care "au tradat-o implicandu-se in atentate", potrivit aceluiasi ministru.