Si ce daca o lume intreaga o vaneaza! Reteaua terorista Al-Qaida ii ignora pe toti si continua "sa-si faca de cap". Acum se ocupa de imaginea ei in randul lumii arabe.

Teroristii nu se mai multumesc cu difuzarea de comunicate si decapitari de ostatici. Fara sa fie opriti de nimeni, ei si-au lansat un jurnal de stiri. E drept, pe internet. Oricum, este o premiera in lumea islamica si dovedeste ca terorismul se foloseste de cele mai moderne mijloace pentru a riposta in fata "ocupatiei occidentale".

Teroristii au ales sa transmita in direct, asa cum au procedat si in trecut, in cazul decapitarii unui ostatic, pentru a nu fi cenzurati de diferite posturi de televiziune care le difuzeaza comunicatele. Prima "emisie" a durat 16 minute, jurnalul se numeste "canalul media special al islamistilor din intreaga lume", iar modelul urmat este emisiunea de stiri a postului pan-arab al Jazeera.

Singura deosebire este ca, in locul frumoaselor femei crainice de la al Jazeera, stirile al Qaida sunt prezentate de un barbat mascat, imbracat in negru, alaturi de care s-au putut observa un kalasnikov si o copie a Coranului. In deschiderea editiei, care urmeaza sa fie difuzata saptamanal, crainicul a citit titlurile zilei: "Gaza a fost eliberata, o mare victorie", "Din Irak: Abu Musab al Zarkawi proclama razboiul sunitilor", "Uraganul Katrina: inceputul unui atac divin". Prima emisiune asa-zisa informativa a fost ilustrata cu imagini preluate de la al Jazeera. Jurnalul a fost intrerupt, la un moment dat, de un promo care anunta viitoarea difuzare a reportajului "Jihad total".

In timp ce teroristii isi continua nestingheriti campania de propaganda, americanii au reusit sa-l anihileze pe numarul doi al al Qaida din Irak, "locotenentul" lui Abu Musab al Zarkawi. Pentagonul a anuntat ca Abu Azzam a fost ucis, fara a oferi insa alte detalii. Un alt lider important al gruparii teroriste a fost ucis intr-un raid efectuat de fortele americane asupra unei ascunzatori a teroristilor, in orasul Haditha. Cu toate acestea, chiar daca Statele Unite mai reusesc sa captureze sau sa ucida lideri ai organizatiilor teroriste, atentatele continua sa "razbata", in special in Irak.

Pe de alta parte, ieri a revenit in prim plan scandalul de la inchisoarea Abu Ghraib din Irak, de asta data prin finalizarea procesului femeii-soldat Lynndie England, pe care un tribunal militar a gasit-o vinovata de abuz. Fotografiile facute la inchisoarea Abu Ghraib au socat o intreaga lume. Insa cele cu Lynndie England tinand in lesa un soldat irakian s-au facand gesturi obscene catre un alt grup de soldati au facut inconjurul lumii.

Instanta militara din Fort Hood, Texas, a gasit-o vinovata sub patru capete de acuzare, de maltratare a detinutilor, precum si pentru alte doua, de conspiratie, respectiv comiterea unui act indecent. England risca acum o pedeapsa de pana la 10 ani inchisoare. Procesul ei este ultimul din seria actiunilor intentate militarilor acuzati de abuzuri, alte opt persoane fiind aduse pana acum in fata instantelor.

Unul din procurorii militari a declarat ca Lynndie England a umilit detinutii irakieni din placere si fiindca avea un simt bolnav al umorului. Insa Lynndie England este doar fata publica a scandalului de la inchisoarea Abu Ghraib, scandal pentru care n-a fost judecat nici un ofiter superior.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.