Sectiile de votare din Polonia s-au deschis, ieri dimineata, la ora locala 06:00 (04:00 GMT) pentru desfasurarea alegerilor legislative, in cadrul carora erau asteptati aproximativ 30 de milioane de cetateni cu drept de vot. Recentele sondaje au prognozat ca, in urma acestui scrutin, cea mai mare tara dintre noile membre ale Uniunii Europene va fi condusa de dreapta. Dintre formatiunile aliniate la startul electoral, favorite, in mod indiscutabil, au fost declarate Partidul conservator Dreptate si Justitie (PiS) si liberalii Platformei Civice (PO).

Electoratul isi va exprima optiunea in vederea desemnarii celor 460 de deputati din Dieta, Camera inferioara a Adunarii Nationale (Parlamentul de la Varsovia) si 100 de senatori, pentru un mandat de patru ani. Deputatii din Dieta sunt alesi in mod proportional, in timp ce senatorii, prin scrutin majoritar. Cele aproximativ 25.000 de de sectii de votare vor ramane deschise pana la ora locala 20:00 (18:00 GMT). Primele estimari ale rezultatelor bazate pe rezultatele sondajelor la iesirea de la urne vor fi comunicate de doua posturi de televiziune imediat dupa inchiderea sectiilor de votare.

Primele anunturi oficiale din partea Comisiei Electorale Nationale erau asteptate pentru azi-noapte. Potrivit sondajelor date publicitatii vineri, PiS era creditat cu 31,4 pana la 33 la suta din intentiile de vot, iar PO, cu aproximativ 29 de procente. Partidul Social-Democrat (SLD, post-comunist), aflat la putere din anul 2001, putea miza pe cel mult opt la suta din intentiile de vot.

Polonia isi schimba culoarea politica

Stanga poloneza este discreditata in ochii opiniei publice ca urmare a numeroaselor scandaluri de coruptie, abuzuri de putere si afaceri cu grupuri de interese. Partidul populist Samoobrona (Autoaparare) se clasa pe a treia pozitie (intre 10,3 si 12,5 la suta din preferintele electorale), in fata ultracatolicei si nationalistei Ligi a Familiilor Poloneze (LPR), care putea conta pe aproximativ opt procente. Celelalte formatiuni politice au doar slabe sanse sa treaca pragul de cinci la suta, necesar admiterii in Dieta sau Senat.

Asigurate, impreuna, de o majoritate confortabila in viitorul parlament, cele doua partide de opozitie PO si PiS au promis formarea unei coalitii, in ciuda catorva disensiuni de ultima ora, intervenite in cursul campaniei electorale. Invingatorului ii va reveni si postul de prim-ministru. PiS il vede, in acest rol, pe presedintele sau, Jaroslaw Kaczynski, de 56 de ani, in timp ce PO il propune ca sef al Guvernului pe unul dintre liderii sai marcanti, juristul Jan Rokita, de 46 de ani, din Cracovia.

PiS este, oarecum, eurosceptic, neincrezator in Germania si Rusia. El reprezinta, in politica, o dreapta crestin-democrata si conservatoare. Pe plan social si economic, insa, formatiunea are - in mod paradoxal - un program marcat spre stanga: avantaje fiscale si ajutoare de la stat pentru familiile numeroase si pentru persoanele defavorizate, interventia statului in economie, asigurari sociale si ingrijiri medicale integral de stat.

Liberalii din PO si-au axat campania pe o reforma fiscala radicala in vederea stimularii economiei fragilizate de un somaj considerabil (aproximativ 18 la suta). Aceasta prevede o cota unica de impozitare de 15 la suta, atat pentru venitul persoanelor si profitul societatilor, cat si in privinta TVA. PO se declara o formatiune proeuropeana, dar decisa sa apere ferm interesele polonezilor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.