Violentele reizbucnite in Fasia Gaza, la nici doua saptamani de la retragerea istorica a armatei israeliene, ameninta fragilul acord de incetare a focului dintre palestinieni si israelieni.

Organizatia terorista Hamas a atacat cu rachete "Qassam" orasul israelian Sderot, ranind cinci persoane, dupa ce explozia unei bombe in tabara de refugiati Jabalya a provocat moartea a 19 persoane. Incidentul, de la o parada militara palestiniana, a fost pus de Hamas pe seama Israelului. Israelul a negat orice implicare in incident, dar premierul Ariel Sharon a ordonat armatei lovirea organizatiei Hamas prin toate mijloacele, pentru a-i impiedica pe teroristi sa bombardeze Israelul, relateaza Reuters. "Nu exista nici o limita in mijloacele folosite pentru lovirea teroristilor, a organizatiilor lor si a materialelor, oriunde se ascund", a declarat Sharon, ieri, la inceputul sedintei de guvern.

Situatia este delicata pentru Sharon, in conditiile in care astazi va avea loc un vot crucial, in partidul sau (Likud), pentru desemnarea viitorului presedinte al acestei formatiuni, candidatii fiind actualul premier si fostul ministru de finante Benjamin Netanyahu. Analistii politici apreciaza ca, in cazul in care Sharon pierde sefia partidului de guvernamant, ar putea fi obligat sa demisioneze din functia de prim-ministru.

Un sondaj realizat de cotidianul "Ma’ariv" in randul celor aproape 3.000 de delegati ai Partidului Likud releva ca 50,7% se pronunta pentru organizarea de alegeri primare in partid in luna noiembrie, asa cum doreste Netanyahu. In acest caz, alegerile generale din Israel ar putea avea loc in februarie anul viitor, in loc de noiembrie 2006.

"Nu intentionam sa desfasuram o operatiune precisa. Vor fi mai multe actiuni continue pentru lovirea teroristilor", a declarat Sharon, care a subliniat ca armata israeliana va incerca sa protejeze populatia civila. Aviatia israeliana a lansat o serie de raiduri in Fasia Gaza, unul dintre atacuri fiind soldat cu uciderea a doi membri Hamas. Acesta a fost primul "atac cu tinta precisa" efectuat de armata israeliana dupa retragerea din Gaza, incheiata pe 12 septembrie.

Politia si armata israeliene au fost ieri in stare de alerta, in eventualitatea continuarii atacurilor Hamas. Scolile si liceele din Sderot au fost inchise, iar in sectoarele considerate sensibile ale orasului au fost deplasate trupe speciale. Presa israeliana aprecia ca ministrul Apararii, Shaul Mofaz, preconiza infiintarea unor "zone-tampon" in nordul Fasiei Gaza pentru a impiedica noi atacuri cu rachete. Informatia a fost confirmata de un consilier al premierului Sharon, sub acoperirea anonimatului. "Daca va fi necesar, vom crea cartiere-fantoma in nordul Fasiei-Gaza si vom folosi artileria pentru a impiedica tirurile palestiniene, chiar daca locuitorii palestinieni vor trebui sa-si abandoneze casele", a declarat si o sursa militara israeliana, citata de ziarul "Ha’aretz".

Fortele militare israeliene au retinut, ieri, si 207 militanti palestinieni, in majoritate radicali islamisti, in cursul unei razii desfasurate in Cisiordania. Chiar organizatia Hamas a confirmat arestarea liderului sau din Cisiordania, seicul Hassan Yussef. Nici conducerea politica palestiniana nu a ramas indiferenta la evolutia evenimentelor. "Asistam la o agresiune din partea israeliana care are drept scop oprirea eforutilor de relansare a procesului de pace", a declarat premierul Ahmed Qorei. Asta in conditiile in care presedintele Autoritatii Nationale Palestiniene, Mahmud Abbas, a dat vina pe Hamas pentru pierderile de vieti omenesti de la Jabalya.

Potrivit expertilor militari israelieni, tragedia din tabara de refugiati a fost provocata de explozia unei rachete de tip "Katiusa", cu raza de actiune de 30 de kilometri. Racheta sol-sol are raza de actiune de doua ori mai mare decat rachetele Qassam si este folosita in mod regulat de teroristii din gruparea Hezbollah. Incidentul a declansat dispute chiar in randul Fatah, organizatia acuzandu-i pe membrii Hamas de neglijenta in manuirea rachetei. De asemenea, Fatah a cerut oprirea paradelor militare.

Pe de alta parte, autoritatile de la Washington au declarat ca "inteleg" decizia Israelului de a lansa atacuri in Fasia Gaza, dupa bombardarea orasului israelian Sderot de catre palestinieni, transmite Reuters. "Stim cu totii ca teroristii incearca sa provoace Israelul intr-o perioada foarte delicata", a declarat ambasadorul american la Ierusalim, Richard Jones.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.