In cadrul unei defilari militare la Teheran, Iranul a expus ieri rachete cu raza lunga de actiune, Shahab-3, pe care au fost inscrise sloganuri anti-americane si anti-israeliene, provocand indignarea diplomatilor europeni care s-au si retras de la parada.

"Moartea Americii", "Vom calca in picioare Statele Unite" si "Israelul trebuie sa dispara de pe suprafata pamantului" se putea citi pe cele sase rachete care au defilat ieri prin fata presedintelui ultraconservator. Shahab-3, bazata pe o tehnologie nord-coreeana, are o raza de actiune de cel putin 2.000 km, putand lovi Israelul, prezentat ca dusmanul Republicii islamice Iran.

Un diplomat occidental declara pentru AFP ca "membrii UE au convenit sa se retraga de la defilarea militara unde s-au expus sloganuri ce ii atacau pe aliatii nostri".

Progresele industriei balistice iraniene intensifica nelinistea comunitatii internationale fata de activitatile nucleare ale Iranului, care sustine ca sunt doar in scopuri civile. Numai ca presedintele iranian, Mahmud Ahmadinejad, a avertizat statele care ar avea intentia sa atace Iranul, in plina criza nucleara cu Occidentul, subliniind ca fortele armate sunt "pregatite pentru a apara tara" si s-a declarat decis sa mentina ciclul combustibilului nuclear, "element-cheie pentru progres", care va duce Iranul la un nivel ridicat de dezvoltare, ceea ce puterile occidentale nu doresc.

Europenii au renuntat pentru moment sa ceara executivului AIEA sesizarea Consiliului de Securitate in ce priveste dosarul nuclear iranian, iar executivul acestei agentii onusiene, cu sediul la Viena, a anuntat ieri amanarea pentru vineri a discutiilor asupra Iranului.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.