Disputa s-a declansat in contextul examinarii de catre AIEA a proiectului de rezolutie depus de trio-ul Franta-Germania-Marea Britanie, care negociaza de aproape doi ani cu Iranul, in numele Uniunii Europene, dosarul nuclear al Teheranului. Proiectul solicita trimiterea acestui dosar Consiliului de Securitate al ONU. Seful diplomatiei israeliene, Silvan Shalom, a cerut Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA) si ONU sa impiedice "regimul raului" de la Teheran sa obtina arme nucleare, afirmand ca "sunt in joc (...)securitatea si stabilitatea planetei", noteaza Rompres. In replica, un delegat iranian, Ahmad Sadeghi, a condamnat "afirmatiile nefondate" formulate impotriva tarii sale de "un reprezentant al regimului israelian".

Oficialul iranian a declarat ca prin "propaganda sa fara fundament" Israelul doreste sa "isi remedieze ilegitimitatea", deoarece a utilizat "ani intregi" propriul sau arsenal nuclear, pentru a ameninta "pacea si securitatea in regiunea «calda» a Orientului Mijlociu". Impotriva regimului israelian "ar trebui creat un front comun unit, care sa exercite o presiune constanta menita sa determine Israelul sa-si abandoneze programul nuclear si sa isi plaseze instalatiile nucleare sub control international", a conchis delegatul iranian.

Cerand drept la replica, ambasadorul israelian la ONU, Dan Gillerman, a exprimat cu ironie, in numele numeroaselor state membre ale ONU, aprecierea sa "pentru lectia privind incalcarea drepturilor omului, terorismul mondial si proliferarea nucleara, din partea unuia dintre cei mai mari experti internationali in aceste domenii". In opinia specialistilor militari, Israelul ar fi singura putere nucleara din Orientul Mijlociu. Aceasta tara nu a recunoscut niciodata (dar nici nu a negat) ca poseda arme nucleare, dar expertii afirma ca statul evreu detine aproximativ 200 de focoase nucleare.