Conflictele globale si razboiul impotriva terorismului reprezinta o mana cereasca pentru firmele de armament americane. Cei mai mari producatori de armament din lume si-au sporit cifra de afaceri cu zeci de miliarde de dolari.

Exporturile de arme din SUA ajung sa inarmeze inclusiv state care incalca drepturile omului. Uneori armele sint folosite chiar impotriva soldatilor americani. In Irak, Afganistan, Somalia si Panama, mii de soldati americani au fost ucisi cu arme fabricate in SUA. Alteori, armele si tehnologia "made in USA" sint oferite in egala masura partilor beligerante, cum e cazul Indiei si Pakistanului. Principalele companii de armament din SUA au fost acuzate ca au cotizat sume uriase la Washington, intr-un lobby concertat in favoarea declansarii razboiului din Irak.

Un prestigios ONG britanic, fondat in 1974, CATT (Campania Impotriva Cometului de Arme), a declarat jurnalistilor de la "The Independent" ca "razboiul a oferit acestor companii un poligon de testare pentru noi tipuri de armament, vindute apoi fara discernamint unor regimuri cu intentii agresive".

Cursa inarmarii si a imbogatirii

In anul 2003, SUA au transferat armament in 18 dintre cele 25 de tari implicate in conflicte active, arata un raport al "World Policy Institute", dat publicitatii in iunie 2005. Aceste state au primit arme in valoare de aproape un miliard de dolari. Israelul a primit 845,6 milioane de dolari. Tot in 2003, treisprezece dintre primele 25 de state beneficiare ale transferurilor americane de armament au fost definite drept "nedemocratice" chiar in Raportul asupra Drepturilor Omului, intocmit de catre Departamentul de Stat al SUA. Aceste 13 tari au beneficiat de transferuri americane de armament de peste 2,7 miliarde de dolari.

Pe primele locuri figureaza Arabia Saudita (1,1 miliarde), Egipt (1 miliard), Kuwait (153 milioane), Emiratele Arabe Unite (110 milioane) si Uzbekistan (33 de milioane). Primele patru state din aceasta lista par sa fi achizitionat armament suplimentar de teama implicatiilor conflictului irakian. In plus, cel mai mare program de ajutor militar american, Finantare Militara in Strainatate (FMF), a crescut cu 68% intre 2001 si 2003, de la 3,5 miliarde de dolari la 6 miliarde. Intervalul coincide cu perioada care a urmat atacurilor din New York si Washington, dar si pregatirii razboiului din Irak.

Vinzari de 10 miliarde de dolari

Potrivit "Stockholm International Peace Research Institute" (SIPRI), pentru anul 2003, vinzarile combinate de armament ale primelor 100 de companii din lume (cu exceptia Chinei) au fost de 236 de miliarde de dolari. O crestere cu 25 de procente fata de anul precedent. Din cele 100 de companii, 38 se aflau in SUA, iar una in Canada. Acestea acopereau 63,2% din vinzarile de armament, in timp ce 48 de companii europene - dintre care sase din Rusia - aveau doar 30% din vinzari. Publicatia "Defense News" sustine ca veniturile realizate din aparare in 2004, de primele 100 de companii din lume, pozitioneaza sapte corporatii americane pe primele zece locuri.

Pe primele trei locuri se afla companiile americane "Lockheed Martin", cu venituri de circa 34 de miliarde de dolari, urmata de "Boeing", cu aproximativ 30,5 miliarde, si "Northrop Grumman", cu 22,1 miliarde de dolari.In bilantul realizat pentru 2002, inaintea razboiului din Irak, "Lockheed Martin" si "Boeing" ocupau, de asemenea, primele doua pozitii, cu venituri din aparare de 23,3 miliarde de dolari, respectiv 22 de miliarde de dolari.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.