Principalul organizator a fost gruparea greceasca Chrissy Avgi (Zorile de aur), alaturi de Partidul National Democrat din Germania, gruparea Forza Nuova din Italia, Falanga spaniola, gruparea Noua Dreapta din Ro-mania si alte organizatii similare. Initial, manifestarea tre-buia sa aiba loc in mica localitate Meligala, din Peloponez, unde, in timpul razboiului civil, a avut loc un masacru atribuit comunistilor greci si soldat cu peste 1.500 de victime, dar, ca urmare a interdictiei amintite, a avut loc o schimbare a planurilor.

Asa-numitul festival a debutat printr-o demonstratie pe strazile cartierului studentesc din Atena, sub lozinca "Turcia, afara din Europa", la care au participat cateva sute de membri ai gruparii Chrissy Avgi arborand steaguri cu insemnele ce evocau zvastica si salutand cu bratul drept intins, dupa modelul fascist. A luat cuvantul si Roberto Fiore, liderul partidului neofascist italian Forza Nuova. Militantii extremei stangi si ai gruparilor anarhiste grecesti au incercat sa intervina, fiind insa impiedicati de fortele de ordine sa se apropie de grupul demonstrantilor. Furiosi, anarhistii si-au indreptat mania impotriva politistilor, atacandu-i cu cocktailuri Molotov si pietre scoase din pavaj. Pentru a se apara politia a trebuit sa recurga la gaze lacrimogene.


La scurt timp dupa violentele ciocniri de pe strazile capitalei, reprezentantii gru-parilor neofasciste s-au intrunit "intr-un loc secret", pentru a discuta crearea unui Front National European, sub egida Partidului National Democrat din Germania, unul din grupurile importante ale extremei drepte europene. Au existat speculatii ca vor fi de fata si Udo Voigt, liderul acestui partid, retinut insa, se pare, in tara datorita alegerilor, precum si mai cunoscutul Jean-Marie Le Penn, conducatorul Frontului National din Franta. Ideea coagularii unui front al extremei drepte europene este vehiculata de mai multa vreme, scopul proclamat fiind acela de a contrapune Uniunii Europene, in care identitatea nationala ar fi in pericol, "o Europa a statelor-natiune, independenta de autoritati politice artificiale care-si fauresc propria lor lume imaginara contrara intereselor europenilor".Acestui scop ii subscrie si miscarea Noua Dreapta din Romania, in frunte cu liderul ei, Tudor Ionescu.