Israelul a anuntat oficial, ieri, ca renunta la controlul armat din Fasia Gaza si a dat unda verde retragerii definitive a contingentului sau militar din teritoriu. Insa, conform anuntului facut de armata israeliana, partea palestiniana a refuzat sa participe la ceremonia de ieri de preluare a controlului in teritoriu. Cu toate acestea, dupa 38 de ani de ocupatie, soldatii israelieni sunt asteptati sa ajunga astazi acasa, relateaza Reuters.

Pe acest fond tensionat, confuzia privind statutul legal al Fasiei Gaza este departe de a fi limpezit. La intrebarea "mai poate fi considerat ocupat teritoriul Fasiei Gaza?", raspunsurile celor direct implicati sunt diametral opuse. Israelul spune nu. Autoritatea Palestiniana spune da. ONU, arbitrul principal in aceasta disputa, se abtine sa traga o concluzie.

"Nu ne mai dorim si nu mai avem nici o responsabilitate in Fasia Gaza", a declarat Shaoul Mofaz, ministrul israelian al apararii.

Insa, cei 1,4 milioane de palestinieni, care traiesc intre granitele ingustei fasii, spun ca ocupatia nu va fi cu adevarat finalizata pana cand Israelul nu va renunta la suprematia pe care inca o detine in teritoriu.

In replica, Israelul isi argumenteaza pozitia de dominare a spatiului aerian, a coastelor maritime si a numeroaselor puncte de control din Fasia Gaza, spunand ca toate acestea sunt necesare pentru a proteja statul evreu de posibilele atacuri ale militantilor islamisti palestinieni.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.