Guvernul Japoniei nu mai e dispus sa plateasca aproape 20% din bugetul ONU fara sa primeasca un loc printre cei cinci membri permanenti.
Surse oficiale, citate de "The Daily Yomiuri Online", au anuntat simbata ca intentioneaza sa ceara Organizatiei Natiunilor Unite reducerea contributiei. Opinia publica cere rezultate concrete si nu mai poate fi convinsa de necesitatea efortului, daca Japonia nu va avea acelasi statut pe care il au SUA, Marea Britanie, Franta, Rusia si China.

Japonia este cel de-al doilea mare finantator al Organizatiei Natiunilor Unite, dupa SUA, contribuind, in 2005, cu aproximativ 356 de milioane de dolari la bugetul organizatiei. Germania, India, Brazilia, Japonia, asa-numitul grup G4, au dus o campanie sustinuta pentru a obtine statutul de membru permanent. Pina acum, ele s-au lovit de refuzul "Celor 5", in cazul Japoniei principalul adversar fiind China. Nobutaka Machimura, ministrul de Externe nipon, va inainta aceste propuneri in cadrul Reuniunii Generale a ONU, ce va avea loc la New York, incepind cu 19 septembrie.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.