Shaul Mofaz, ministrul israelian al apararii, a declarat ca retragerea trupelor din Fasia Gaza ar putea fi incheiata luni, cu trei zile inainte de termen, relateaza BBC. El a adaugat ca distrugerea sinagogilor din fostele colonii evreiesti este singurul factor care ar putea provoca o intarziere. Curtea Suprema a Israelului a respins un apel la hotararea de demolare, iar Shaul Mofaz a precizat ca guvernul urmeaza sa ia o decizie finala maine.

"Conform planului pe care l-am autorizat ieri (joi - n.r.), luni, in data de 12, nici un soldat israelian nu va mai ramane intre granitele Fasiei Gaza", a declarat ministrul apararii. Inainte sa abandoneze zona, armata trebuie sa desfiinteze postul de ofiter de legatura si sa demoleze podul dintre granita israeliana si colonia Gush Katif. De asemenea, Israelul a inchis pentru sase luni punctul de trecere a frontierei de la Rafah, dintre Gaza si Egipt.

Liderul palestinian Mahmoud Abbas, care trebuia sa participe la Adunarea Generala a ONU saptamana viitoare, a anuntat ca va ramane sa monitorizeze finalul retragerii. Autoritatea Palestiniana va prelua controlul asupra Fasiei Gaza dupa ce Israelul isi incheie retragerea colonistilor si a soldatilor, la sfarsitul a 38 de ani de ocupatie.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.