Guvernul de la Kiev a declarat anul 2005 ca fiind anul sarbatoririi a 65 de ani de la "eliberarea" Bucovinei de nord. Folosindu-se de faptul ca Pactul Hitler Stalin, semnat de ministrii lor de Externe Joachim von Ribbentrop si Viaceslav Molotov, nu a fost denuntat, Ucraina practic nu face altceva decat sa aniverseze aceasta intelegere a dictatorilor care a declansat cel de-al doilea razboi mondial. Pe 7 august la Kiev s-au aniversat cei 65 de ani de la crearea de catre Stalin a regiunii Cernauti, teritoriu smuls in urma intelegerii cu Hitler. Dispretuind suferintele celor deportati si facand uitate victimele regimului bolsevic, Kievul sarbatoreste actele bolsevice.

In timpul regimului Kucima, glorificarea bolsevismului indica de unde se revendica respectivul regim, insa sarbatorile de tipic sovietic in timpul regimului Iuscenko par de neinteles de vreme ce acesta a venit la putere prin promisiunile de orientare europeana. Totusi nici chiar Leonid Kucima nu a indraznit sa sarbatoreasca infiintarea Republicii Socialiste Sovietice Ucrainene de catre Stalin in 1920, in schimb romanii din Ucraina au fost siliti in acest an sa aniverseze intrarea lor sub bolsevici.

La 2 august 1940, Bogdan Kobulov, adjunctul Comisarului NKVD al URSS, semna un ordin de deportare a 12.191 de "elemente antisovietice" din regiunile romanesti incorporate RSS Ucrainene la 28 iunie 1940. De la Cernauti, in luna august 1940, in Siberia au fost expediate doua esaloane cu deportati. Toti asa-numitii "dusmani ai puterii sovietice" au fost trecuti initial in tabele speciale, fiind apoi arestati si condamnati, iar familiile lor deportate in regiunile estice ale Uniunii Sovietice.

Astfel, la 4 decembrie 1940, Martynov, capitan al Securitatii de Stat, seful Directiei NKVD pentru Regiunea Cernauti, trimitea la Ministerul de Interne de la Kiev un tabel cu numele a 2057 de persoane care urmau a fi deportate. Pe aceste liste au fost trecuti 855 mari comercianti, 302 mari proprietari de imobile, 245 inalti functionari, 227 industriasi, 141 fosti politisti, 77 fosti agenti ai Sigurantei, 80 prostituate, 74 mosieri si 26 alb-gardisti. In perioada imediat urmatoare, toti acestia au fost deportati in Siberia. Luna august 1940 nu reprezinta nici o bucurie pentru romanii din Bucovina, care nu au ce aniversa - eventual isi pot comemora mortii si disparutii in Siberia.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.