deea lui Vladimir Putin privind crearea in Rusia a unui consiliu de control a modului de realizare a proiectelor nationale prioritare inseamna, de fapt, aparitia unui guvern paralel si a unei coordonari prezidentiale directe a organelor puterii executive. Decretul semnat in acest sens urmeaza sa intre in vigoare in urmatoarele zile. Pana una-alta, liderul de la Kremlin a dat ieri o fuga pana in Grecia, pentru a urca pe Muntele Atos.

"Consider ca preconizatul consiliu trebuie sa reuneasca reprezentanti de la toate nivelurile puterii, ai structurilor autoconducerii locale, precum si ai principalelor forte politice", spunea Putin, explicand recent esenta initiativei sale. Concluzia analistilor si a presei a fost una singura: prin demersul sau, seful statului a demonstrat, o data in plus, ca nu are incredere in capacitatea Cabinetului Mihail Fradkov de a transpune in viata reformele-cheie.

Potrivit cotidianului "Vedomosti", viitorul consiliu va planifica singur volumul total al cheltuielor bugetare pentru perioada 2006-2008, va urmari traseul banilor publici, va fi cu ochii pe negocierile comerciale cu furnizorii si va verifica eficienta activitatii depuse in cadrul proiectelor lansate in lucru.

Pe scurt, consiliul va dubla functiile guvernului. Iar din moment ce viitoarea structura il va avea in frunte pe Putin in persoana, se poate spune ca, de fapt, presedintele isi asuma o parte din atributiile de prim-ministru. In esenta, nota "Vedomoti", este vorba de o redistribuire de prerogative intre presedinte si premier cu doi ani inaintea alegerilor parlamentare. E adevarat, bugetul consiliului prezidential nu va fi la fel de mare ca cel al Cabinetului, fixat la 4,1 trilioane de ruble.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.