Presedintele rus, Vladimir Putin, a sosit, ieri, la Berlin pentru asista, alaturi de cancelarul german Gerhard Schroeder, la semnarea documentului care marcheaza demararea constructiei unui gazoduct nord-european. Acordul a fost semnat de reprezentantii companiei rusesti de stat Gazprom si de cei ai firmelor germane E.ON si Wintershall, o diviziune a gigantului BASF. Atat presedintele Putin, cat si cancelarul Schroeder au subliniat importanta acestui proiect, care va fi finalizat in anul 2010.

Conducta are drept scop limitarea dependentei companiei Gazprom ? cel mai mare producator mondial de gaz ? de rutele de transport prin Ucraina si Belarus, spre Vestul Europei. Conducta, lunga de 1.200 de kilometri, va pleca din Rusia, va ocoi apele teritoriale ale Estoniei, Letoniei, Lituaniei si Poloniei si va avea punctul terminus in localitatea Greifswald. Expertii din industria gazului considera ca Moscova foloseste compania Gazprom ca o arma economica impotriva vecinilor.

Miercuri, Gazprom a informat autoritatile din Georgia ca va opri, de anul viitor, livrarile de gaz ieftin si va dubla preturile. Putin si Schroeder au convenit la Hanovra, in aprilie anul acesta, declansarea constructiei conductei, iar semnarea documentelor era programata pentru luna octombrie, numai ca evenimentul a fost devansat cu cateva saptamani. Tocmai de aceea, opozitia conservatoare germana il critica pe Putin, acuzandu-l de sprijin electoral pentru Schroeder, cu 10 zile inaintea alegerilor anticipate.

Mai ales ca, in urma cresterii pretului la combustibili, politica energetica a devenit un punct important al mesajului adresat de Schroeder electoratului german. In pofida nemultumirii fatise fata de momentul ales de Putin pentru a vizita Berlinul, Angela Merkel a avut programata o intrevedere cu liderul rus, ieri seara. Analistii politici remarca faptul ca, in cazul in care va castiga alegerile, Merkel nu va putea sacrifica relatiile economice cu Rusia, pentru a o apropiere mai mare de SUA si Polonia.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.