Conducerea celor doua Camere ale Congresului american a anuntat, miercuri, infiintarea unei comisii comune, din care vor face parte congresmeni democrati si republicani, pentru a ancheta lentoarea de care au dat dovada autoritatile in fata dezastrului produs de uraganul Katrina, informeaza Reuters.

"Aceasta comisie comuna va avea sarcina de a analiza nivelul de pregatire si reactia imediata a autoritatilor dupa trecerea uraganului Katrina", au precizat presedintele Camerei Reprezentantilor, Dennis Hastert, si liderul majoritatii din Senat, Bill Frist, considerand ca reactia initiala a celor responsabili a fost "inacceptabila". Democratii solicita, totusi, in continuare, o comisie de ancheta independenta, dupa modelul celei create in urma atacurilor de la 11 septembrie 2001.

25.000 de saci pentru cadavre

Pe de alta parte, in Louisiana, protectia civila a distribuit deja 25.000 de saci de plastic pentru strangerea cadavrelor. Acest numar extrem de mare reprezinta un semn al temerilor legate de faptul ca uraganul Katrina a lasat in urma mai multe victime decat s-a banuit.

Deocamdata, bilantul mortilor nu a fost modificat, desi recuperarea cadavrelor din zonele devastate a ajuns la a treia zi, iar autoritatile estimeaza ca mii de persoane si-au pierdut viata in urma acestei catastrofe. Primarul orasului New Orleans crede ca numarul mortilor ar putea ajunge la 10.000. Bilantul provizoriu de miercuri indica 83 de morti in Louisiana, 152 in Mississippi si 7 in Florida - in total 242 de morti.

Bush cere Congresului mai multi bani

In paralel, presedintele George W.Bush a cerut, miercuri, Congresului sa deblocheze fonduri suplimentare in valoare de 51, 8 miliarde de dolari pentru a putea face fata consecintelor uraganului Katrina, informeaza Rompres. Suma se adauga celor 10,5 miliarde alocate deja de legislativul american ca ajutor pentru sinistrati. Dupa cum a afirmat un inalt responsabil cu securitatea interna in Louisiana, per total, Katrina a provocat pagube de peste 100 de miliarde dolari.

La randul sau, presedintele unei comisii bugetare, Thad Cochran, a dezvaluit ca operatiunile de salvare dupa trecerea ciclonului Katrina costa bugetul SUA un miliard de dolari pe zi. SUA au acceptat deja un miliard de dolari in asistenta materiala sau financiara, din partea a circa 95 de tari, au anuntat ieri agentiile de presa straine.

In paralel, locuitorii din New Orleans care nu doresc sa isi paraseasca locuintele isi continua razboiul cu primarul Ray Nagin, hotarat sa evacueze orasul, si denunta "intimidarea armelor" la care recurg echipele de militari si politisti ce navalesc la usile lor pentru a-i forta sa plece din case.

Totodata, politistii din New Orleans, unde distrugerilor provocate de uraganul Katrina li s-au adaugat jafurile din magazine si casele devastate, au anuntat ca ordinea publica a fost restabilita, iar criminalitatea a fost practic eliminata. In schimb, un alt pericol ameninta orasul: apa este contaminata cu bacterii e-coli si coliforme, iar populatia trebuie sa evite orice contact cu aceasta.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.