Casa Alba urmeaza sa solicite Congresului o suma cuprinsa intre 40 si 50 miliarde de dolari, pentru finantarea operatiunilor de asistenta si reconstructie in zonele afectate de uraganul "Katrina", a declarat liderul grupului democrat din Senat, Harry Reid. Administratia americana si Congresul au deblocat, vineri, o prima transa de asistenta financiara, in valoare de 10,5 miliarde de dolari, destinata sinistratilor, Bush precizand insa ca este vorba doar despre "un mic acont".

In New Orleans, cel mai grav afectat oras, echipele de interventie au inceput operatiunile de desecare, incercand sa-i convinga pe cei 10.000 de locuitori ramasi in metropola inundata sa plece imediat, pentru a nu supusi riscurilor unor epidemii. Desi au autorizatia de a-i evacua fortat pe cei care nu se supun ordinului, oficialii par sa inteleaga temerile lor cu privire la hoti si ii lasa sa stea, aprovizionandu-i cu apa potabila.

"Orasul este inundat in proportie de 60%", a declarat primarul Ray Nagin, adaugand ca, in unele zone unde apa ajungea pana la nivelul acoperisurilor, incep sa se vada partial casele. El a adaugat ca va fi nevoie de cel putin trei saptamani pentru a evacua apa, de alte doua saptamani pentru a curata orasul de daramaturi si de sase pana la opt saptamani pentru refacerea retelei electrice. Intr-o prima estimare, Nagin a declarat in urma cu doua zile ca n-ar fi exclus ca numarul total al mortilor sa fie de 10.000 numai in New Orleans.

Actiunea umanitara a armatei in statele Louisiana si Mississippi a devenit mai vizibila. Trei nave militare au adus provizii in zona, iar soldatii au inceput sa se implice in operatiunile de indepartare a efectelor uraganului care a devastat zone intinse din sudul SUA, in urma cu zece zile.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.