Stafful CDU recunoaste ca dna Merkel s-a „inspirat“, in timpul dezbaterii televizate cu Gerhard Schroeder, dintr-un discurs al lui Ronald Reagan.

Hotarat lucru, crestin-democratii n-au mana buna la candidati pentru cancelaria de la Berlin. In umbra lui Helmut Kohl nu par sa fi crescut multi lideri politici de calibru greu. Dupa bavarezul Edmund Stoiber (invins de Schroeder cu trei ani in urma), Angela Merkel a demonstrat, in timpul campaniei electorale, capacitati oratorice mai degraba modeste si o lipsa de charisma care i-au diminuat mult sansele unei victorii categorice la 18 septembrie.

Dupa prima dezbatere televizata impotriva lui Gerhard Schroeder, stafful crestin-democrat a putut rasufla usurat, totusi: "Angie" n-a fost atat de slaba cat ar fi fost de asteptat si i-a tinut piept in mod onorabil mult mai versatului Schroeder. Doua zile mai tarziu, insa, presa germana a lansat bomba: doamna Merkel l-a plagiat fara jena pe presedintele american Ronald Reagan, copiindu-i modul de adresare in timpul unei dezbateri cu Jimmy Carter in 1980.

Marti, revista "Der Spiegel" a publicat pe site-ul sau de internet extrase din cele doua confruntari - cea americana si cea germana - frazele doamnei Merkel dovedindu-se aproape identice cu acelea ale presedintelui-actor. In 1980, Ronald Reagan le cerea americanilor sa aleaga intre politica presedintelui Jimmy Carter si cea propusa de el intr-o maniera care a devenit celebra: "Va merge mai bine decat acum patru ani?", intreba el, retoric.

"Exista mai putini someri ca acum patru ani? Daca raspundeti 'da>> la aceste intrebari, e evident cu cine veti vota. Daca sunteti de alta parere si nu vreti sa mergem pe aceeasi cale din ultimii patru ani, atunci pot sa va propun o alternativa". Duminica trecuta, Angela Merkel se adresa electoratului german cu o formulare foarte asemanatoare: "Tara noastra o duce mai bine acum decat in urma cu patru ani? Exista o crestere economica mai mare? Un somaj mai mic? Daca raspundeti 'da>> la aceste intrebari, cred ca e evident cu cine veti vota. Daca sunteti de alta parere si nu vreti sa mergem pe aceeasi cale din ultimii patru ani, atunci pot sa va propun o alternativa".

Incoltiti, cei din stafful doamnei Merkel au fost nevoiti sa recunoasca faptul ca, intr-adevar, presedinta CDU s-a "inspirat" din discursul presedintelui american. Descoperirea e de doua ori jenanta pentru managerii campaniei crestin-democrate: pe langa plagiat, apropierea de presedintele Reagan nu este de natura sa aduca multe procente candidatei lor, avand in vedere ca, in Germania, republicani duri ca Ronald Reagan nu s-au bucurat de popularitate prea mare...


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.