Spitalizarea inopinata a presedintelui Jacques Chirac de vineri seara, in urma unui accident vascular cerebral si informatiile extrem de laconice asupra consecintelor acestuia au lasat loc unei game largi de speculatii in presa franceza din ultimele zile. Medicii de la spitalul Val-de-Grace incearca sa minimalizeze situatia, folosind sintagme de genul "un mic accident vascular,care a antrenat o usoara tulburare a vederii si migrene","semnele clinice sunt in regresie", "evolutie favorabila", sustine presa franceza.

Primele doua buletine de sanatate, citite presei de Anne Robert, medicul-sef al spitalului parizian, au lasat sa se inteleaga ca seful statului francez s-a internat datorita unei tulburari a vederii, care avea la origine acest accident vascular, fara a preciza insa gravitatea lui.

Zona cerebrala in care s-a produs accidentul este insa de o importanta vitala, intrucat, daca hemoragia are loc in apropierea trunchiului cerebral, pot avea de suferit centrii cardiaci sau respiratori, sau se poate ajunge chiar la paralizie, ori poate fi afectata capacitatea de a rationa. Insa ceea ce jurnalistii pot formula in lipsa unor informatii medicale exacte, sunt simple ipoteze, aceasta in mare parte intrucat, in Franta, exista un adevarat cult al secretului privind starea de sanatate a presedintelui.

Venit, foarte discret, la spital pentru un simplu control ocular, presedintele Frantei a fost sfatuit sa ramana internat o saptamana intreaga sub supraveghere medicala stricta. Premierul, ministrul Apararii si cel de Interne nu au fost informati decat a doua zi despre starea sefului Republicii, in conditiile in care presedintele detine cele mai importante prerogative in stat, fiind de asemenea comandantul suprem al Armatei.

Or, in situatia in care presedintele este incapabil sa-si exercite atributiile, interimatul este asigurat conform legii franceze de premier, guvern si presedintele Senatului. Publicatia "Le Monde" considera ca aceasta secretomanie se inscrie in linia impusa de precedentii presedinti francezi, incepand Georges Pompidou, care avea "gripa repetata", dar a decedat subit, continuand cu ValÚry Giscard d’Estaing care a uitat de regula transparentei absolute pe care el insusi o impusese si terminand cu Franšois Mitterand care "comanda" buletine de sanatate mai mult decat cosmetizate in legatura cu cancerul sau de prostata.

Practica de minimalizare a amenintarilor la adresa sanatatii presedintelui a devenit asadar o Minciuna de Stat, comenteaza cotidianul citat. Consecintele accidentului cerebral pot fi insa banuite: de la internarea sa, presedintele Frantei nu a aparut nici macar o data in fata camerelor de luat vederi pentru a-i linisti pe francezi asupra starii sale, in schimb si-a contramandat tot programul oficial din aceasta saptamana, inclusiv evenimente importante, precum intrevederea cu cancelarul Gerhard Schr÷der.

Chiar si Consiliul de Ministri, prezidat in mod traditional de seful statului, a fost condus de premierul Dominique de Villepin. Totusi, presedintele francez a ales sa nu-si delege atributiile, preferand sa conduca tara de pe patul spitalului - semneaza decrete, ii da instructiuni exacte premierului, primeste vizite diplomatice, etc. Cel putin asa sustine purtatorul sau de cuvant.

Boala presedintelui intervine intr-un moment extrem de "nepotrivit", cand Jacques Chirac a lasat de inteles ca nu se va lasa "pensionat" atat de devreme si ca se va inscrie in cursa electorala pentru un al treilea mandat. Insa chiar daca nu va ramane cu sechele in urma acestui "mic accident vascular", Chirac isi vede perspectiva de a fi reales indepartandu-se, atat datorita varstei sale inaintate (73 de ani) si a problemelor medicale, cat si din cauza esecului referendumului privind Constitutia europeana. Iar lupta pentru succesiune a inceput deja in forta.

Mult mai tanarul si energicul ministru de Interne Nicolas Sarkozy se pregateste deja pentru a-l avea drept contracandidat pentru electoralele din 2008 pe Dominique de Villepin, care se doreste un continuator al politicii lui Jacques Chirac.