Un colaborator apropiat al presedintelui ucrainean Viktor Iuscenko, cel care a fost principalul organizator al protestelor din cadrul "revolutiei protocalii", a declarat ieri ca si-a prezentat demisia din functia de sef al administratiei prezidentiale din cauza coruptiei inaltilor responsabili din conducerea tarii, relateaza Associated Press si France Presse. Oleksandr Zincenko, care a demisionat sambata, a explicat ca situatia a devenit si mai grava decat in timpul fostului presedinte Leonid Kucima. "Coruptia este acum chiar mai grava decat inainte", a declarat el pentru presa.

Zincenko l-a acuzat pe Petro Porosenko, seful Consiliului de Aparare si Securitate al Ucrainei, ca este unul dintre cei mai corupti membri ai guvernului de la Kiev. El i-a criticat, de asemenea, pe consilierul prezidential Oleg Tretiakov si pe Mykola Martanenko, care conduce factiunea proprezidentiala din parlamentul ucrainean. Porosenko si Tretiakov "isi realizeaza cu cinism planul lor de utilizare a functiilor guvernamentale in propriul profit", a afirmat Zincenko la o conferinta de presa transmisa in direct de televiziune.

Seful demisionar al administratiei prezidentiale a precizat ca a decis sa faca public acest anunt pentru a fi sigur ca ucrainenii si seful statului inteleg gravitatea problemei. Omul care a condus campania electorala de anul trecut a lui Viktor Iuscenko a precizat ca i-a cerut acestuia in repetate randuri demiterea lui Porosenko si Tretiakov, precizand ca in caz contrar exista riscul unei "contrarevolutii".

Plecarea lui Zincenko este prima demisie importanta de la preluarea functiei supreme in stat de catre Viktor Iuscenko, in ianuarie 2005, dupa o campanie electorala inversunata si prelungita in aceasta fosta republica sovietica, noteaza AP.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.