Premierul israelian, Ariel Sharon, se va intalni in aceasta luna cu presedintele Autoritatii Palestiniene, Mahmoud Abbas, in ceea ce va fi prima intalnire bilaterala dintre cei doi de la retragerea colonistilor evrei din Gaza, informeaza Reuters care citeaza Haaretz. Ziarul israelian afirma ca cei doi lideri se vor intalni la sfarsitul lunii, dupa ce vor fi participat la summitul Natiunilor Unite, la New York, intre 14-16 septembrie.

Surse guvernamentale israeliene au confirmat intalnirea insa au declarat ca nu s-a stabilit inca data exacta a intalnirii. Abbas a declarat la randul sau intr-un interviu acordat presei ca asteapta cu nerabdare o intalnire cu Sharon pentru a stabili detalii care ar putea sustine "foaia de parcurs" redactata de Statele Unite.

"O intalnire oficiala in care sa negociem viitorul regiunii ar trebui sa aiba loc la Ierusalim, si suntem deschisi unei astfel de intalniri", a declarat Abbas pentru jurnalul palestinian al-Quds. Retragerea israeliana din Gaza si partial din Cisiordania, din luna august, a redeschis sperantele privind o incetare a focului care dureaza de cinci ani. Geografia politica a regiunii este insa privita diferit de cele doua parti.

"Sunt inca diferente de opinie in ceea ce priveste granitele finale", a declarat Abbas. Disputele sunt in ceea ce priveste granitele din Gaza, palestinienii cerand revenirea totala la configuratia politica dinaintea razboiului de sase zile din 1967, lucru inacceptabil pentru israelieni. Israelul a semnat un acord cu Egiptul prin care acesta este mandatat sa asigure securitatea in zona de sud a provinciei Gaza, in timp ce zona de coasta ramane in gestiunea Israelului din motive de securitate. Tocmai de aceea, Abbas se teme ca Palestinei nu ii va reveni decat o mica parte din provincia Gaza.

Seful militar pe probleme de logistica, generalul Eran Ofir, a declarat ca toata armata israeliana va fi retrasa din Gaza in maxim doua saptamani. "Avem toate motivele sa credem ca retragerea va fi totala pana pe 15 septembrie", a declarat Ofir pentru Radio Israel. Sharon si Abbas s-au intalnit in februarie, la putin timp dupa alegerea liderului palestinian ca succesor al lui Yasser Arafat.

Abbas a cerut palestinienilor imediat dupa alegerea sa sa puna capat atentatelor, acest lucru fiind la acea vreme o conditie esentiala pentru retragerea israeliana din Gaza. Urmatoarea intalnire a avut loc pe 21 iunie, la Ierusalim, pe fondul esecurilor ambelor parti de a onora angajamentele luate, prin acceptarea "foii de parcurs".

Intr-un comunicat de presa remis saptamana trecuta de Sharon, acesta afirma ca Abbas a catalogat retragerea din Gaza ca fiind "o decizie istorica", exprimandu-si totodata speranta ca "aceasta decizie va deschide o noua pagina... de dragul pacii si al viitorului celor doua popoare". La New York, Abbas va mai avea intalniri bilaterale cu George W. Bush, Vladimir Putin si Tony Blair.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.