"Este evident ca uraganul Katrina a cauzat un imens dezastru. Distrugerile sunt infinit mai mari decat ne-am imaginat initial", a declarat Kofi Annan, la intoarcerea sa la sediul ONU din New York.

Intrerupandu-si concediul (pe care si l-a petrecut mai mult in calatorii de lucru prin diverse tari africane) pentru a urmari mai de aproape pregatirile pentru Intalnirea la nivel inalt ce va preceda deschiderea lucrarilor celei de-a 60-a Sesiuni a Adunarii Generale, in cadrul careia un loc important il ocupa definitivarea documentului privind reforma ONU, secretarul general al Natiunilor Unite s-a vazut confruntat cu o criza umanitara de proportii uriase, creata de furia uraganului Katrina, abatuta asupra orasului New Orleans si a altor localitati din sudul Statelor Unite.

"Desigur, SUA este tara cel mai bine echipata din lume care sa fie in stare sa faca fata unei asemenea catastrofe. Insa pur si simplu dimensiunea insasi a acestei stari de urgenta ne ofera posibilitatea de a suplimenta masurile intreprinse de autoritatile americane cu ajutoare din alte tari si cu experienta pe care ONU a dobandit-o in numeroase alte operatiuni de salvare. Sunt convins ca nu vom fi singuri in aceasta initiativa.

Vom fi bucurosi sa contribuim impreuna cu alte organisme din comunitatea internationala la eforturile presedintelui Bush, ale administratiei sale, ale Crucii Rosii Americane si ale altor organizatii americane de ajutor, care au fost partenerii nostri de-a lungul anilor", a subliniat secretarul general.

Declaratia lui Kofi Annan din seara zilei de 1 septembrie a fost urmata de o convorbire telefonica cu presedintele Bush, in dimineata zilei de 2 septembrie, in care secretarul general si-a exprimat compasiunea pentru pierderile umane si materiale suferite si a reiterat oferta de ajutorare din partea ONU. In vederea indeplinirii acestor angajamente, la Natiunile Unite a fost constituita o comisie de actiune interagentii, care sa determine si sa coordoneze resursele pe care ONU le poate pune la dispozitia autoritatilor implicate in eforturile de salvare a victimelor uraganului Katrina.

Pe langa Oficiul Secretarului General, diferitele agentii specializate ale ONU, precum OCHA (Oficiul de coordonare a afacerilor umanitare), UNICEF (Fondul ONU pentru copii), OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii), FAO (Organizatia pentru alimentatie si agricultura) si OHCR (Oficiul inaltului comisariat pentru refugiati), sunt gata sa participe la operatiunile de salvare a sinistratilor, contribuind cu cisterne de apa, tablete de purificare a apei, biscuiti superenergetici, generatoare de electricitate, corturi, avioane, precum si personal cu experienta in operatiuni de salvare.

Toate aceste pregatiri asteapta un singur semnal: cererea de ajutor din partea Statelor Unite. Pana acum, SUA nu au facut nici o cerere formala in acest sens. Se stie ca presedintele Bush a declinat deja orice oferta de ajutor din afara. "Suntem capabili sa ne descurcam de unii singuri", a declarat seful administratiei americane. Ramane de vazut daca dimensiunile dezastrului provocat de uraganul Katrina vor indemna autoritatile americane sa depaseasca accesul de superbie.

Cu ocazia numeroaselor tragedii, calamitati naturale ori umane din diferite colturi ale lumii, Statele Unite s-au evidentiat prin contributii materiale si banesti insumand miliarde de dolari. Acum este randul lumii, prin coordonarea ONU, sa ajute America. Fortele dezlantuite ale naturii nu tin cont de ierarhia militar-industrial-economica a lumii, iar dezastrul umanitar de mari proportii din New Orleans, Biloxi si alte localitati din sudul Statelor Unite este dovada cea mai evidenta.

Romania Libera

Sursa: Romania LiberaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.