2 septembrie 1945 a marcat finalul celui mai distructiv razboi din istorie. Teama repetarii unei asemenea conflagratii a dus la crearea organismelor internationale care fac regulile si acum: ONU, NATO, dar si comunitatea economica ce a condus la formarea UE.

Intreaga lume a sarbatorit ieri 60 de ani de la incheierea celui de-al doilea razboi mondial. Japonia semna in 1945 actul de capitulare neconditionata, la bordul vasului de razboi american Missouri, punind capat celor sase ani de razboi mondial. Comandantul Suprem al Fortelor Aliate, generalul american Douglas MacArthur, s-a adresat atunci celor prezenti, facind referire la atacurile cu bomba nucleara de la Hiroshima si Nagasaki, care "au schimbat conceptul traditional de razboi. Daca lumea nu va inventa un sistem mai echitabil, va veni Armagedonul", a spus el.

Urmatorii 45 de ani, de Razboi Rece, au stat intr-adevar sub spectrul amenintarii nucleare. In cea de-a doua conflagratie mondiala au murit aproape 70 de milioane de oameni.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.