La opt ani de la neasteptata trecere in nefiinta a printesei Diana, prima sotie a printului Charles, mostenitorul tronului britanic, amintirea acesteia este inca prezenta atat in sufletele fanilor sai, cat si in mintile anchetatorilor.

Mii de flori si de fotografii au fost depuse in memoria Dianei la pasajul Alma din Paris (locul accidentului), iar zeci de admiratori au facut un pelerinaj la Palatul Kensington, fosta rezidenta londoneza a printesei. Loc unde au lasat buchete de flori si mesaje scrise. "In aceasta zi aniversara, ca si in celelalte zile, noi ne gandim mereu la tine. Te-am iubit si te vom iubi", a scris, de pilda, o mana anonima.

"Diana, nu te vom uita niciodata", informeaza un alt bilet. Misterul ce planeaza asupra acestui caz inca nu a fost elucidat, ceea ce face ca teoria complotului sa cantareasca la fel de mult ca cea a mortii accidentale. Diana si iubitul ei, Dodi al-Fayed, precum si soferul limuzinei Mercedes in care acestia se aflau, si-au pierdut viata, in noaptea de 30 spre 31 august 1997, intr-un tragic accident de circulatie, petrecut in pasajul Alma din Paris.

Ancheta autoritatilor franceze a stabilit, in 2002, ca limuzina s-a izbit de unul din pilonii pasajului Alma din cauza starii de ebrietate a soferului si a vitezei de deplasare prea mari (95-110 km/h). De asemenea, analizele medico-legale au stabilit si faptul ca soferul consumase droguri. Doi ani mai tarziu, autoritatile britanice au deschis separat o ancheta, din cauza numeroaselor semne de intrebare ramase fara raspuns in acest caz.

Rezultatele nu au fost insa date publicitatii nici pana in ziua de azi. Iar moartea Dianei a dat nastere unei adevarate teorii a conspiratiei. Multe intrebari sunt de genul: "A fost Diana ucisa de paparazzi?"; "A fost vorba de un ordin al printului Charles, care vroia sa o impiedice sa se casatoreasca cu Dodi al-Fayed?"; "Sau poate chiar un ordin al Reginei?"; "A fost implicat MI6, serviciul secret britanic?"... Toate sunt insa simple speculatii.

Totusi, cu cateva zile in urma, una dintre garzile de corp ale printesei a declarat ca Mohammad al-Fayed, tatal lui Dodi, ar fi indirect responsabil de tragicul accident, pentru ca a obligat personalul care se ocupa de securitatea celor doi sa nu-i insoteasca. Fapt ce genereaza o noua pista si suscita noi semne de intrebare.

Pe de alta parte, cu ocazia celei de-a opta comemorari a mortii mamei lor, printii William si Harry nu au avut nici o aparitie publica. William, 23 de ani, a ramas la domeniul tatalui sau, printul Charles, de la Highgrove, iar Harry (20 de ani) s-a aflat pe o insula din largul coastelor Mozambicului. Charles si sotia sa, Camilla Parker-Bowles, au fost la rezidenta din Birkhall, de pe domeniul regal Balmoral.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.