Fondurile acestei operatiuni vor fi asigurate din cresterea de 20 la suta a bugetului apararii prevazuta pentru 2006. Anul acesta, bugetul militar al Rusiei este de peste 20 de miliarde de dolari. Presa rusa a dezvaluit faptul ca sistemele S 300, considerate ca fiind cele mai performante din seria celor produse de complexul militaro-industrial rusesc, vor fi livrate in functie de interesele strategice ale Moscovei.

Serghei Ivanov, primul ministru al Apararii care provine din KGB si un apropiat al lui Vladimir Putin, a dezvaluit ca intentia Rusiei este de a reintegra si moderniza un sistem comun de aparare antiracheta al CSI. Astfel, pentru a contracara amenintarile din zona Caucazului, vor fi amplasate sisteme S 300 la Rostov, pentru "amenintarile din Europa de Est" mai multe sisteme vor fi pozitionate in Belarus, iar al treilea front va fi in Astana, Asia Centrala.

Amplasarea unor rachete moderne in Belarus creeaza ingrijorare in lumea politica si militara occidentala, data fiind evolutia dictatoriala a regimului Lukasenko. Lipsa unui control democratic poate genera evolutii nedorite la Minsk, inclusiv in plan militar. Cum Belarus va avea pe teritoriul sau rachete performante pentru a contracara ́amenintarile din Europa de Est", in contextul in care majoritatea tarilor din acest spatiu au aderat la NATO, pot aparea in viitor tensiuni. Cunoscand din timp despre intentiile Moscovei, Romania a initiat discutii cu aliatii sai din NATO pentru includerea teritoriului nostru sub umbrela antiracheta a SUA.

Rusia a livrat marfa S 300 si Vietnamului

Recent, prin intermediul companiei ruse de export de armament Rosoboronoexport, firma Almaz-Antei a livrat primul transport al sistemului de rachete de aparare antiaeriana S-300PMU1 catre Vietnam. Livrarea face parte din contractul incheiat la 8 august 2003 cu Guvernul vietnamez, cu o valoare de aproximativ 300 de milioane de dolari.

Sistemul de aparare S-300 si variantele sale modificate sunt printre cele mai populare marci rusesti pe piata de profil. Primele contracte au fost semnate in 1994 cu China si apoi cu Cipru. Regimul dictatorial al lui Saddam Hussein si Guvernul sirian au incercat in ultimii ani sa achizitioneze aceste sisteme de rachete, dar fara succes. Asia si Orientul Mijlociu sunt destinatii principale pentru armamentul rusesc.

Numele de cod NATO pentru S 300 este SA-12, in diferite configuratii: Gladiator (12 A), Giant (12B). Este folosit in lupta antiracheta si antiaeriana, cu tinta aeronave de lupta. Industria ruseasca de armament a modernizat de-a lungul timpului in diferite faze sistemul S 300 si continua acest proces. S-300 VM este sistemul de ultima generatie, ce poate identifica si distruge 24 de tinte simultan, aflate la sute de kiliometri distanta.