Este prima descoperire de acest tip la ONU de la incheierea Razboiului Rece

O instalatie de ascultare a convorbirilor a fost descoperita intr-unul din saloanele Palatului Natiunilor al ONU de la Geneva, in spatele lambriurilor in stil art deco. Purtatoarea de cuvant a ONU, Marie Heuze, citata de AP, a declarat: "in cursul renovarii , lucratori ai Oficiului ONU de la Geneva au descoperit un sistem sofisticat de ascultare. O ancheta preliminara nu a putut determina cine a putut plasa acolo instalatia respectiva". Pana la renovare, sala respectiva gazduia videoconferintele intre sediul genevez si secretariatul general newyorkez al ONU aproape saptamanal. Cu alte prilejuri, incaperea era pusa la dispozitia sefilor diverselor delegatii, discutiile neoficiale ale acestora putand fi de un real interes pentru cine ar fi dorit sa le inregistreze.

Potrivit unui expert intervievat de canalul de televiziune elvetian TSR, sistemul de ascultare este vechi de trei-patru ani, materialul provenind probabil din Rusia sau dintr-una din tarile Europei de Est. Expertul a declarat ca este vorba despre un dispozitiv "foarte sofisticat si foarte dificil de detectat". Nici el, nici tehnicienii ONU care au facut descoperirea nu au putut aprecia cu certitudine momentul la care dispozitivele de ascultare au fost montate si cata vreme s-au aflat in functionare. TSR, care a transmis joi seara o emisiune pe aceasta tema, aminteste ca sala "captusita" cu asemenea microfoane clandestine a fost utilizata de delegatia franceza in septembrie 2003, cu prilejul unei importante reuniuni a ministrilor de Externe din SUA, Rusia, China, Marea Britanie si Franta, state cu statut de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU.

Agenda reuniunii privea situatia din Irak. Aceeasi sala a mai fost folosita in ianuarie 2004 cu prilejul convorbirilor dintre presedintele Frantei, Jacques Chirac, si cel al Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva. ONU a confirmat joi seara informatiile transmise de TSR. Un alt expert in servicii secrete, Jaques Baud, citat de Reuters, a afirmat: "Este prima oara de la Razboiul Rece incoace cand s-au gasit dovezi materiale despre implantarea unui asemenea sistem de ascultare la ONU".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.