Afirmatia ii apartine europarlamentarului socialist olandez Jan Marinus Wiersma, citat de EUexpands.com si preluat de Rompres. In opinia oficialului olandez, Romania a pierdut timp din cauza disputelor interne dintre fortele politice aflate la Putere si cele din Opozitie, iar Bulgaria a oprit oarecum reformele pe parcursul celor doua luni de negocieri pentru formarea noului guvern.

Europarlamentar socialist pro-PSD
Referindu-se la Romania, Jan Marinus Wiersma a apreciat ca este intelept, in primul rand, ca guvernele de coalitie sa respecte Opozitia, intrucat au nevoie de aceasta intr-o democratie parlamentara. In al doilea rand - a aratat oficialul european - partidele din Coalitie nu trebuie sa uite ca ceea ce incearca acum sa faca PSD-ului ar putea si PSD-ul sa le faca atunci cand va reveni la putere, noteaza BBC.

"Aceasta creeaza o anumita atmosfera si un ciclu negativ pe care nu il consider binevenit" - a continuat Wiersma, vicepresedinte al Grupului Socialist si membru al Comisiei de Politica Externa din legislativul european. Europarlamentarul olandez considera ca, in prezent, Romania nu are nevoie de atacuri constante intre Coalitie si Opozitie, ci de un efort comun pentru ca tara sa isi faca temele pana la finele anului viitor, pentru a favoriza un raport pozitiv al Comisiei Europene, in luna octombrie, care sa fie urmat ulterior de un raport al Parlamentului European la fel de pozitiv. Wiersma si-a declarat, totusi, optimismul referitor la aderarea Romaniei si Bulgariei in 2007, apreciind ca noile guverne de la Bucuresti si Sofia realizeaza cat de mare este miza.

Avertismente in lant pentru Bulgaria
Uniunea Europeana va supraveghea indeaproape Coalitia care se afla la guvernare in Bulgaria si va insista asupra stabilitatii politice in tara, a avertizat GŁnther Verheugen, vicepresedintele Comisiei Europene, in timpul intalnirii avute cu noul premier bulgar, Serghei Stanisev, informeaza Mediafax.

Insotit de vicepremierul si ministrul de Externe, Ivaylo Kalfin, si de cel pentru Afaceri Europene, Meglena Kuneva, Stanisev i-a explicat lui Verheugen ca Bulgaria nu este mai putin pregatita sa adere la UE decat oricare alta tara dintre cele zece nou intrate in Uniune. La randul sau, Kuneva a subliniat chiar ca exista domenii in care Bulgaria are rezultate mai bune si s-a declarat sigur de intrarea tarii sale in UE in 2007. Vizita premierului bulgar la Bruxelles include si intalniri cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, cu comisarul pentru Taxe si Uniune Vamala, Laszlo Kovacs, precum si cu comisarul pentru Energie, Andris Piebalgs.

Sofia promite ca recupereaza intarzierile
Aflat la Bruxelles, noul premier bulgar, Serghei Stanisev, a promis ca va recupera intarzierile tarii sale in pregatirea pentru aderarea la Uniunea Europeana, prevazuta pentru 2007, dar care ar putea fi amanata cu un an, informeaza Mediafax. "Suntem perfect constienti ca Bulgaria trebuie sa se concentreze asupra unui anumit numar de domenii in care inregistreaza o anumita intarziere", a spus Stanisev, in urma unei convorbiri avute cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso.

"Timpul ne preseaza. Este important ca populatia bulgara sa inteleaga ca vremea trece repede. Nu mai este mult pana la 1 ianuarie 2007", a avertizat Barroso Guvernul de la Sofia. In acelasi timp, seful Executivului european a precizat ca "exista inca anumite dificultati", dar si-a exprimat convingerea ca acestea vor fi depasite "prin eforturile si angajamentul autoritatilor bulgare".

Desi noul Cabinet instalat la Sofia, la jumatatea acestei luni, sustinea ca prioritate absoluta pregatirea Bulgariei pentru aderarea la Uniunea Europeana, dupa intrevederea de la Bruxelles, premierul Stanisev a dat asigurari ca tinteste mult mai departe de atat. "Ambitia noastra nu este doar aceea de a deveni membri ai UE in 2007, ci si ca Bulgaria sa fie un membru stabil si util al acesteia", a afirmat seful Guvernului de la Sofia, care a calificat drept "un bun inceput" prima sa convorbire purtata cu Barroso.

Comisia Barroso va prezenta, pe 25 octombrie, penultimul sau raport anual de tara, care urmareste gradul de pregatire a Bulgariei si Romaniei pentru aderarea la UE. Bulgaria a semnat, la 26 aprilie, tratatul de aderare la UE, dar, ca si in cazul Romaniei, o clauza de salvgardare prevedere posibilitatea amanarii aderarii pana in 2008, daca reformele asteptate nu au fost indeplinite in timp util.