Congresul Asociatiei Poloneze, sub supravegherea KGB si a Politiei * Presa straina a fost trimisa la plimbare

Autoritatile din Belarus au arestat trei lideri ai minoritatii poloneze in ajunul congresului asociatiei acesteia, desfasurat sambata, a anuntat un purtator de cuvant al asociatiei. Unul dintre cei interpelati, Mieczysalw Jaskiewicz, a fost retinut pentru ca a participat la o manifestatie neautorizata, el fiind implicat recent si intr-o alta actiune similara. Alti doi responsabili ai Asociatiei poloneze din Belarus, Andrzej Poczobut si Jan Roman, au fost acuzati de huliganism, alegatie pe care purtatorul de cuvant a calificat-o drept "o pura idiotenie". Informatiile furnizate de oficialul asociatiei nu au fost confirmate oficial. Scandalul a inceput anul acesta, cand autoritatile de la Minsk au refuzat sa recunoasca noua conducere a Asociatiei poloneze din Belarus, reprezentand 20.000 din cei 400.000 de polonezi stabiliti in Belarus, tara a carei populatie numara 10 milioane de locuitori.

Congresul Asociatiei polonezilor din Republica Belarus, insarcinat sa confirme, in fruntea organizatiei, o conducere fidela autoritarului presedinte Aleksandr Lukasenko, si-a inceput lucrarile sambata, fara a permite accesul jurnalistilor si al fortelor din opozitie. Prima decizie a Congresului, reunit la Volkovisk, in vestul republicii, regiunea Grodno, a fost de a-i determina sa iasa din sala pe cei 50 de ziaristi straini prezenti, veniti din Polonia, Rusia si chiar din Japonia. Astfel, autoritatile au propus presei straine sa faca o excursie in jurul localitatii, "pentru a vedea cum renasc orasele si satele belaruse", noteaza Rompres.

Congresul, organizat in Casa de Cultura a orasului, s-a desfasurat sub atenta observatie a KGB-ului si a politei. Acest congres urma sa confirme in fruntea organizatiei conducerea veche, in masura in care cea noua, aleasa la un precedent congres, in martie trecut, a fost expulzata, in iulie, din sediul organizatiei din Grodno, fiind acuzata ca ar fi platita de la Varsovia pentru a organiza o revolutie in Belarus.

Saakasvili cere eliberarea prizonierilor georgieni

Pe de ata parte, presedintele georgian, Mihail Saakasvili, a solicitat, sambata, la Kazan, in republica rusa Tatarstan, eliberarea "imediata" a celor doi georgieni retinuti joia trecuta. Cei doi membri ai organizatiei Kamara au fost interpelati pe motiv ca "s-au amestecat in afacerile interne ale Belarusului" si ar urma sa fie expulzati "din motive politice".

Cei doi sunt Luka Tsuladze si Gheorghi Kandelaki - care au jucat un rol important in timpul revolutiei rozelor din Georgia, in 2003", a declarat Mihail Saakasvili, in cadrul unei conferinte de presa organizata la Kazan, in regiunea Volgai, a doua zi dupa summitul Comunitatii Statelor Independente (CSI). "Noi am informat Belarusul ca asteptam eliberarea imediata a reprezentantilor organizatiai Kamara", a declarat presedintele georgian.

KGB belarus i-a mai acuzat pe cei doi cetateni georgieni ca au intrat in legatura cu organizatiile de tineret ale opozitiei belaruse, precum Zubr si Frontul tanar, si ca au "dat instructiuni pentru organizarea unor dezordini de masa similare revolutiei din Georgia". Presedintele belarus, Aleksandr Lukasenko, prezent la summitul de la Kazan, denunta in mod regulat planuri finantate din strainatate pentru organizarea unei revolutii in Belarus, dupa modelul georgian si ucrainean.

In acelasi context al tensiunilor dintre Minsk si Tbilisi, Belarusul a anuntat recent introducerea regimului de vize pentru georgieni.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.