Raportul confidential, intocmit de inspectorul general al agentiei, John Helgerson, aduce acuzatii grave fostului patron al CIA George Tenet, dar si catorva zeci de fosti si actuali inalti responsabili ai serviciului secret pentru lipsa de eficacitate dovedita in lupta impotriva Al-Qaida, inainte de atentatele din 11 septembrie 2001.

Potrivit unor oficiali care au consultat raportul, citati de "New York Times", lui Tenet i se reproseaza ca nu a fost in stare sa puna la punct si sa aplice o strategie de combatere a retelei teroriste, in ciuda faptului ca tot el avertizase, intr-o nota interna din 1998, ca Statele Unite "se afla in razboi". Fara a oferi prea multe detalii asupra criticilor formulate in raport, "New York Times" aminteste ca, intr-una din versiunile nedefinitivate ale acestuia, CIA era criticata ca si-a concentrat atentia pe Ossama bin Laden, neglijand informatorii marunti care ar fi putut ajuta agentia sa cunoasca din interior organizatia terorista.

Sursele citate mai afirma ca raportul face referire si la o serie de probleme structurale cu care s-a confruntat agentia inainte de atentatele din 11 septembrie. In afara fostului patron George Tenet, documentul ii invinuieste pe James Pavitt, fost director adjunct de operatiuni, si pe Cofer Black, fost director al centrului antiterorist CIA. In concluzie, actualului director al agentiei, Porter Goss, i se recomanda sa lanseze procedurile disciplinare impotriva vinovatilor, identificati in raport doar prin functia pe care au detinut-o.

Aceste proceduri nu sunt insa foarte clare in privinta celor care au parasit deja agentia, cum e si cazul lui Tenet, demisionat in iulie 2004. In prezent, raportul, comandat de Congres inca de acum trei ani, se afla pe masa comisiilor de specialitate din Senat si Camera Reprezentantilor.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.