Inundatiile care au lovit Europa sunt cele mai grave din ultima suta de ani

Bilantul victimelor celor mai grave inundatii care au afectat Europa Centrala in ultimul secol a ajuns ieri la peste 67 de morti, echipe civile si militare luptandu-se sa salveze localnicii si turistii izolati, scrie cotidianul britanic "The Times". Se asteapta ca bilantul sa creasca, pe masura ce echipele de salvare reusesc sa patrunda in zonele izolate, dar deja totalul deceselor provocate de inundatii in Europa, in aceasta vara, a depasit pragul de 100 de morti. Potrivit AFP, de la inceputul acestei veri, inundatiile au facut deja cel putin 103 morti.
Pana joi seara, fusesera confirmati 31 de morti (66 de la inceputul verii) numai in Romania, unde, in unele parti ale tarii, echipele de salvare au infruntat viituri inalte de patru metri. De altfel, Romania a fost cel mai greu lovita de cand au inceput sa cada din nou ploi diluviene peste Europa, acum 11 zile, fiind urmata de Bulgaria, Elvetia si Austria.

Pagube de miliarde

In Elvetia, unde si-au pierdut viata patru persoane, elicopterele au salvat sute de oameni de pe acoperisuri. Si in Austria au murit patru oameni. In Germania, cel mai afectat a fost landul Bavaria, aici inregistrandu-se o singura victima. Se estimeaza ca in Elvetia daunele se ridica la peste 600 de milioane de euro. In Austria, presa avanseaza cifra de 500 de milioane de euro, iar oficialii din Bavaria vorbeau ieri de 100 milioane de euro.

Oamenii strica natura

Europa ar trebui sa se astepte si la alte ploi potential catastrofale, cauzate de incalzirea globala, si ar trebui sa puna la punct sisteme de avertizare eficiente, a declarat un expert ONU. "E incredibil ca oameni dintr-o tara precum Elvetia mor din cauza inundatiilor", a spus el.

Potrivit expertilor, unul dintre factorii care au contribuit la inundatii este supradezvoltarea, care s-a intensificat in ultimii ani, si care se traduce prin migratia oamenilor spre suburbii ori prin construirea de case de vacanta in provincie.
Devierea cursurilor raurilor si secarea mlastinilor in vederea recuperarii terenului pentru agricultura sau constructii au diminuat abilitatea naturii de a limita inundatiile.

Stihiile dezlantuite fac victime peste tot

Uraganul Katrina care a lovit joi seara coastele statului american Florida s-a soldat cu moartea a cel putin patru persoane, vanturile extrem de puternice lasand fara curent electric peste 1.300.000 de oameni. Aeroporturile din Miami si Fort Lauderdale au fost inchise pe timpul noptii. Katrina este cel de- al doilea care afecteaza Florida in acest an.

In Japonia, cel putin o persoana si-a pierdut viata in urma trecerii taifunului Mawar prin centrul acestei tari. Mawar a mai provocat ranirea a patru oameni, inundatii in regiunea Tokyo si intreruperea curentului in 3.500 de locuinte din Prefectura Chiba.

Si orasul mexican Aguililla a fost afectat de inundatii, cinci persoane fiind ucise de apele revarsate din raul cu acelasi nume. Alti cinci oameni au fost dati disparuti, aproximativ 150 de case fiind avariate. Nivelul apei pe unele strazi atingea 1,5 metri.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.