De mai multe saptamani, autoritatile uzbece incearca fara succes sa convinga ONU ca printre refugiatii carora, la insistentele si sub presiunile Occidentului, li s-a acordat gazduire in numeroase tari straine se afla numerosi teroristi. Comunitatea internationala a interpretat toate aceste apeluri drept o tentativa a Taskentului de a obtine repatrierea cetatenilor lui pentru a-i supune la represalii. Printre altele, conducerea uzbeka sustine ca multi dintre fugari au instigat tragicele evenimente de la Andijan.

Pe acest fundal, Procuratura generala a Uzbekistanului a anuntat, ieri, intr-un comunicat oficial, ca printre cei 439 de refugiati uzbeci primiti de Romania se afla teroristi care pot comite noi atentate. "Sunt infractori care au participat la atacurile armate de la Andijan, tinte fiind institutii ale statului, unitati militare si inchisoarea municipala", afirma comunicatul oficial. Potrivit textului, unii dintre refugiatii trimisi in Romania "sunt acuzati de uciderea membrilor fortelor de ordine".

Documentul mentioneaza, de asemenea, ca "desi o mare parte din munitia si armamentul capturat de banditi a fost recuperat, nu s-au gasit 26 de pusti automate, 50 de pistoale, trei mitraliere, 106 granade, 47 de pumnale si mii de cartuse". Nu exista garantia ca acesti "refugiati pasnici, atat de protejati de reprezentantii anumitor state si organizatii internationale si atat de bine inarmati, nu vor incerca sa organizeze noi atentate teroriste nu doar in tarile Asiei centrale, dar si in alte colturi ale lumii", lanseaza comunicatul Procuraturii generale a Uzbekistanului. Intrebare: de ce acum a venit acest avertisment? Este greu de crezut ca autoritatile de la Taskent nu au stiut de la bun inceput cine unde pleaca. Si alta intrebare: cati dintre refugiati servesc si altor scopuri, precum strangerea de informatii?


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.