Noul guvern de la Sofia se grabeste. Cele mai bine de doua luni de bajbaieli politice au deteriorat puternic increderea Occidentului in capacitatea elitei conducatoare de a-si indeplini cu maturitate si responsabilitate obligatiunile asumate in fata Uniunii Europene. Deci, timpul pierdut trebuie recuperat. Cabinetul premierului Serghei Stanisev este, prin urmare, pregatit sa aprobe, pana la sfarsitul lunii septembrie, reformele cerute de Cei 25 pentru aderare.

Intr-un interviu acordat presei straine, ministrul bulgar de externe, Ivailo Kalfin, a declarat ca echipa ministeriala, dominata de socialisti, va accelera procesul de adoptare a tuturor reformelor politice sensibile, astfel incat procesul sa poate fi incheiat, in linii mari, pana la sfarsitul lunii septembrie, lasand spre rezolvare pe ultima suta de metri doar aspectele tehnice. Ultima suta de metri pana in octombrie, cand Comisia Europeana isi va prezenta raportul, decisiv in perspectiva unei primiri a Bulgariei la data deja stabilita, de 1 ianuarie 2007.

"Trebuie acum sa prezentam niste rezultate. Rezultate evidente si care sa se reflecte in viitorul raport", a indemnat seful diplomatiei de la Sofia. "Daca parlamentul va lucra in ritmul actual, exista sansa incadrarii in timp", a aratat el. Socialistii au preluat puterea in Bulgaria saptamana trecuta, in cadrul unei coalitii formate din trei partide, printre care si organizatia centrista a fostului rege Simeon de Saxa Coburg-Gotha. Cele doua formatiuni s-au confruntat mai bine de doua luni, disputandu-si dreptul de a duce Bulgaria in UE.

Toate aceste frictiuni si neintelegeri au determinat Bruxelles sa intervina, Comisia Europeana avertizand Sofia ca nu va putea adera la Uniune inainte de 2008, daca autoritatile bulgare nu vor pune capat acestui balci, ocupandu-se de treburi reale, precum ameliorarea sistemului judiciar si lupta impotriva coruptiei si criminalitatii.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.