La o saptamana dupa ce a fost ucis de o romanca, fondatorul si staretul comunitatii ecumenice din Taizé, fratele Roger, a fost condus pe ultimul drum. Funeraliile fratelui Roger au avut loc, ieri, in Biserica Reconcilierii, in prezenta a mii de tineri, a mai multor personalitati civile, politice si religioase. Funeraliile fratelui Roger, fondatorul comunitatii ecumenice de la Taizé, au inceput marti dupa-amiaza, cu o rugaciune pentru iertarea romancei Luminita Solcan, care l-a ucis pe cleric, martea trecuta, cu lovituri de cutit, in timpul slujbei de seara, relateaza AFP.

"Dumnezeu al bunatatii, ti-o incredintam spre iertare pe Luminita Solcan, care, intr-un gest bolnav, i-a luat viata fratelui nostru Roger. In numele lui Christos cel rastignit, iti spunem: Tata, iart-o, nu stie ceea ce a facut", s-a rugat fratele Alois, adresandu-se Divinitatii.

Despre activitatea si viata lui Roger Schultz s-ar putea scrie carti intregi, insa nici o biografie nu ar putea sa exprime in intregime personalitatea celui care a facut atatea eforturi pentru reconcilierea dintre crestini. In plin razboi mondial, pe atunci tanarul Roger Schultz ajunge in Taizé. Il cauta pe Dumnezeu, se cauta pe sine si urma sa plece de acolo dupa un timp. Insa, o batranica din satucul din Burgundia i-a spus: "Ramai cu noi, suntem atat de singuri!".

Rugamintea batranei l-a impresionat atat de puternic, incat a ramas acolo, incepand o viata de sihastru, pentru ca, mai apoi, ajutat de prietenul sau, Max Thurian, sa infiinteze comunitatea de la Taizé. Tot in timpul celui de-al doilea razboi mondial, fratele Roger a adapostit la manastirea de la Taizé mai multi evrei, salvandu-i de la o moarte sigura. Laureat al Premiului UNESCO pentru pace in 1988, fratele Roger a scris numeroase lucrari educative si de rugaciuni, invitand tinerii la incredere si angajament. Fratele Roger a devenit una dintre cele mai importante figuri ale crestinatatii, un promotor fervent al reunificarii bisericii. Prelatul a pastrat legaturi stranse cu cei mai mari lideri religiosi, cu Papa Ioan Paul al II-lea, cu Maica Tereza, cu care ingrijea adesea saracii si bolnavii de pe strazile Calcuttei. Fratele Roger a fost si in Romania, unde, in 1990, s-a intalnit cu parintele Galeriu si cu parintele Staniloae.

Ceremoniile au fost prezidate de cardinalul Walter Kasper, presedintele Consiliului Pontifical pentru promovarea unitatii crestinilor, si au fost retransmise pe un ecran urias amplasat in exteriorul bisericii. In ciuda ploii ce s-a abatut asupra micutei localitati devenite simbol al ecumenismului, mii de adepti ai ideilor promovate de fratele Roger stateau inghesuiti la usa lacasului infiintat de acesta pentru a-i aduce un ultim omagiu.

La funeralii au fost prezenti presedintele Germaniei, Horst Köhler, ministrul francez de Interne, Nicolas Sarkozy, precum si reprezentanti ai Patriarhiei Moscovei, Arhiepiscopiei de Canterburry, presedintele Conferintei episcopilor din Franta. Arhiepiscopii de Lyon si Dijon, episcopii de Nanterre si Autun insotesc inalti prelati din Polonia, Ungaria, SUA, Bolivia si India.