Cuvintele acestea la adresa premierului Ariel Sharon au fost auzite ieri la sedinta Comisiei de Externe si Securitate a Knessetului (Parlamentul israelian). Deputatii care pana ieri au fost cei mai apropiati tovarasi de lupta ai premierului acum l-au gratificat cu cele mai grave insulte.

Haim Landau, seful rasculatilor din Likud, partidul de guvernamant, i-a spus lui Sharon "Esti un mincinos, escroc si un salbatic. A venit timpul sa demisionezi. Ai adus tara pe culmile cele mai inalte al coruptiei; nu mai ai dreptul sa guvernezi, vremea ta a trecut".

Deputatul Ihiel Hazanm, seful lobby-ului colonistilor, a adaugat: "In locul tau mi-as pune un sac cu cenusa in cap si as cere iertare tuturor celor evacuati din Gaza". Seful sionistilor religiosi, deputatul Efi Eytam, general in rezerva, l-a amenintat pe premier: "Nu te vom lovi fizic, razbunarea noastra va fi politica. Nu vom fi ministri in guvernul tau, nu vom participa la coalitiile guvernamentale pe care vei dori sa le injghebezi, te vom lasa singur, izolat, sa-ti lingi oile de la ferma ta. Dar, in fiecare an, de Tsha Be Av, cand deplangem caderea Templului, toti evreii din lume iti vor pomeni numele cu scarba in rugaciunile lor din sinagogi si te vor blestema."

Sharon, alb la fata, a ascultat imprecatiile si blestemele, si n-a spus nici un cuvant.

"Refugiatii evrei"

Evacuarile din Gaza au creat o categorie noua de israelieni, inexistenta pana acum in peisajul geo-politic al tarii: "refugiatii evrei". Ea a fost creata deliberat de conducerea colonistilor si a dreptei israeliene extremiste.

Faptul ca majoritatea colonistilor evacuati a refuzat solutiile propuse de comandamentul care s-a acupat cu plasarea lor in alte asezari si pe alte terenuri din tara, a determinat ca mii de evacuati sa traiasca astazi, temporar, in 33 de hoteluri din toate colturile tarii. E o povara financiara, dar si politica. E ceea ce isi doreste conducerea razvratita a colonistilor.

Palestinienii privesc si asteapta banii

Dupa evacuarea implantarilor din Fasie, palestinienii incep sa se simta din ce in ce mai acasa. Demostrativa in acest sens este initiativa lor de a redenumi fostele asezari israeliene. Astfel, Neve Dekalim va fi botezata "Arafat City", Morag se va numi "Pamantul Victoriei", iar Atsmona va lua numele unui militant palestinian considerat "martir".

Presedintele Autoritatii Palestiniene si sefii securitatii palestiniene i-au invatat bine pe gazeeni sa stea cuminti si sa nu provoace dezordine. Ce se va intampla dupa retragerea armatei israeliene, asta va fi o alta poveste. Palestinienii privesc cum evreii se bat cu evrei, si pregatesc steagurile victoriei, care vor fi implantate pe toate gramezile de moloz si fier vechi ramase dupa demolarea caselor si fermelor colonistilor.

Li s-a promis ca, daca stau cuminti, vor primi si bani. Multi. David Welsh, secretarul adjunct al Condoleezzei Rice, sefa diplomatiei americane, a sosit la Ramallah cu un sac de bani: 80 de milioane de dolari - 50 pentru refacerea caselor destinate refugiatilor palestinieni din Gaza, alte 30, pentru diferite proiecte de asistenta sociala.

Si acesta e doar inceputul. Un fluviu de dolari se va revarsa asupra Gazei. Un emir din Emiratele Arabe a donat 180 de milioane de dolari pentru construirea, la Gaza, a unui oras care sa poarte numele sau. Mohammad Dahlan, ministrul afacerilor civile ale Autoritatii palestiniene, dar si omul afacerilor subterane, s-a intalnit, ieri, cu sefii organizatiilor fundamentaliste si liderii gherilelor teroriste Hamas si Jihadul islamic.

Banii americanilor, ai Uniunii Europene si ai seicilor milionari se vor imparti frateste. Daca buzunarele celor care le impart nu vor fi sparte. Mai nou, autoritatile palestiniene vor incerca o apropiere de Moscova, ministrul de Externe, Nasser al-Kidwa, fiind asteptat, maine, la Moscova, pentru o vizita de lucru. Intrevederea cu omologul sau rus, Serghei Lavrov, a fost, de altfel, confirmata de purtatorul de cuvant al diplomatiei ruse.

"Suntem de acord cu palestinienii ca punerea in practica de catre Israel a planului de evacuare a colonilor si a trupelor din sectorul Gaza si dintr-o parte a Cisiordaniei este in masura sa dea impulsul necesar reluarii procesului de pace pe baza "Foii de parcurs," a adaugat Mihail Kaminin, citat de Rompres.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.