Fostul lider comunist polonez Wojciech Jaruzelski le-a cerut scuze cehilor si slovacilor pentru implicarea sa in operatiunea de invadare a Cehoslovaciei de catre trupele din cinci tari ale Tratatului de la Varsovia, in august 1968.

"Acest lucru nu-mi da pace!", a afirmat el la 37 de ani de la invazia care a inabusit in forta "Primavara de la Praga".

Azi, Jaruzelski considera ca invazia, la care au participat armatele tarilor din blocul comunist est-european, cu exceptia Romaniei, "a fost un act politic stupid". "Astazi regret profund, dar atunci nu puteam actiona altfel", a declarat Jaruzelski, in varsta de 82 de ani, care in 1968 era ministrul polonez al Apararii. 100 de cetateni cehoslovaci au fost ucisi numai in primele zile ale invaziei.

La 7 septembrie 1968, doua tinere cehe au fost omorate si alte patru ranite intr-un incident provocat de un militar polonez beat. Batranul general Jaruzelski are pe constiinta si prigoana impotriva sindicatului polonez "Solidaritatea", 13 ani mai tarziu.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.