Inundatii de doi metri la Chisinau

Ploile torentiale care au cazut in ultimele nopti in Republica Moldova au provocat inundatii si pagube importante in mai multe zone ale tarii, inclusiv in capitala Chisinau, a relatat BASA-press.

In capitala au fost inundate mai mult de 38 de case, iar opt au fost complet distruse. Apa a patruns in cateva magazine, in peste zece subsoluri, a provocat pagube in Piata Centrala, in Piata Garii Feroviare, intr-un pasaj subteran si in cvartalurile de pe doua strazi. Cea mai grava situatie se inregistreaza pe Calea Orheiului si pe alte cinci strazi, unde nivelul apei a ajuns pana la doi metri.

Un numar de 163 de localitati din Republica Moldova si noua de pe raza municipiului Chisinau au fost total lipsite de energie electrica, iar 41 - de legaturi telefonice. Cele mai afectate de ploile torentiale si de vantul puternic, izolat cu grindina, sunt raioanele Edinet, Briceni, Glodeni, Rascani, Rezina, Balti, Calarasi, Ungheni, Nisporeni, Drochia, Falesti, Soldanesti si Straseni.

Case distruse si risc de epidemii in Ungaria

Ploile torentiale au provocat viituri si iesirea din matca a unor parauri care au inundat orase si sate din regiunile nordica si estica ale Ungariei, circa 850 de case fiind avariate, a anuntat un purtator de cuvant al autoritatii pentru managementul dezastrelor, citat de MTI. Inundatiile au afectat 1.700 de proprietati si au provocat stricaciuni in cazul a jumatate dintre ele.

Un numar de 37 de persoane au fost evacuate. Se estimeaza ca valoarea reparatiilor va ajunge la ordinul a sute de mii de euro. Locuitorii din orasul Polgar, din estul Ungariei, au inceput sa fie vaccinati impotriva febrei tifoide si a hepatitei A, dupa ce ploile torentiale din ultimele zile le-au inundat fosele septice si reteaua de canalizare. Un dezinfectant pe baza de clor a fost imprastiat peste zonele contaminate.

20 de morti in Bulgaria

Peste un sfert din populatia Bulgariei, de 7,4 milioane de locuitori, a fost afectata de inundatiile care au dus la moartea a 20 de persoane si au produs pagube de 633 milioane de dolari, a anuntat Biroul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare. Traficul rutier in unele zone din capitala Bulgariei, Sofia, s-a blocat sau s-a desfasurat haotic, sambata, dupa ce o noua ploaie torentiala a inundat partial strazile orasului, a relatat site-ul novinite.com.

Meteorologii prognozeaza ploi pana joi, 25 august, pe intreg teritoriul tarii, ceea ce sporeste riscul unor noi inundatii. Meteorologii avertizeaza in privinta unor intensificari ale vantului cu aspect de vijelie pentru luni si marti. Mii de familii au ramas fara adapost. Cincisprezece localitati sunt intr-o situatie critica din cauza inundatiilor.

Zonele de la periferiile Sofiei, Plovdivului si Plevnei au fost cele mai afectate. In unele dintre acestea in continuare nu exista apa potabila, iar altele sunt izolate ca urmare a distrugerii infrastructurii. Exista riscul izbucnirii unor epidemii din cauza animalelor moarte.

Linia ferata Lucerna - Zurich, impracticabila

Linia ferata dintre Lucerna si Zurich (Elvetia) a fost rupta, sambata dimineata, din cauza ploilor torentiale inregistrate in regiunea Lucerna, din centrul Elvetiei, a anuntat agentia elvetiana ATS, citata de AFP. Ruta Lucerna - Zurich este principala cale de acces catre Italia.

Intemperiile, care au provocat si inchiderea unui drum local, in cantonul Zug, au cauzat inundarea soselelor si a subsolurilor din regiunea Wolhusen si Entlebuch (centru), precum si mici alunecari de teren.

Ard padurile in Franta, Spania si Portugalia

Un avion care participa la operatiunile de stingere a incendiilor din Franta s-a prabusit, in timp ce in Spania focul se apropia amenintator de zone locuite, iar in Portugalia autoritatile au desfasurat forte impresionante pentru stingerea unui incendiu din centrul tarii, relateaza AFP.

Un avion Tracker, care participa, sambata dimineata, la operatiunile de stingere a unui incendiu de padure din Ardeche, in sud-estul Frantei, s-a prabusit, din motive nedeterminate, provocand moartea celor doua persoane care se aflau la bord. Noua bombardiere de apa, trei elicoptere si 68 de vehicule au participat in Portugalia la operatiunile de stingere a unui important incendiu care a devastat districtul Coimbra.

Alte sapte focare scapate de sub control au devastat nordul si centrul tarii. Cinci incendii amenintau, sambata, si zonele de locuinte din regiunea Galicia, din nord-vestul Spaniei, unde a fost arestat si un presupus piroman. In total, opt focare de incendii erau active.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.