Autoritatile din Arabia Saudita au anuntat ca fortele de securitate l-au ucis pe cel considerat a fi liderul local al organizatiei Al Qaida. Sale al Awfi a fost impuscat in cursul unei razii in orasul Medina, cu doar cateva ore inaintea unei vizite oficiale a regelui Abdullah.

Se crede ca Saleh al Awfi a preluat conducerea Al Qaida in Arabia Saudita anul trecut. Uciderea lui sugereaza ca dupa doi ani in care situatia parea nedecisa, autoritatile de la Riadh castiga teren in lupta cu militantii islamici.

Al Awfi era unul din ultimii ramasi in viata sau in libertate dintr-o lista de extremisti intocmita in 2003.
In urma cu doi ani, in luna mai, militantii au lansat o campanie de destabilizare a tarii, plasand bombe in cateva zone rezidentiale din capitala, in care locuiau numai straini.

De atunci, bilantul razboiului autoritatilor cu terorismul a urcat la peste 240 de morti, din care peste 100 de extremisti, ucisi in ciocnirile cu fortele de securitate.

Eliminarea violentelor este una din cele mai mari probleme cu care se confrunta regele Abdullah, care a preluat oficial tronul la inceputul acestei luni. Ministrul sau de interne, printul Nayef, a avertizat nu demult ca o noua generatie de militanti se antreneaza in Irak.

E un semn ca indiferent de succesele pe termen scurt, liderii Arabiei Saudite au realizat ca extremismul islamic este o amenintare continua.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.