Diplomatia de la Washington incearca sa joace rolul agentului de asigurari intr-un dans pe sarma intre evrei si palestinieni, initiat de retragerea Israelului din Fasia Gaza. Un esec al actiunilor ce se deruleaza in teritoriul din sudul Israelului ar duce nu numai la escaladarea violentelor intre evrei si palestinieni, dar si la compromiterea totala a ecuatiei politicii americane in intreaga zona a Orientului Mijlociu. In acest timp, trupele israeliene au inceput operatiunile de evacuare fortata a colonistilor care au ignorat termenul-limita impus pentru parasirea benevola a asezarilor.

Intr-o vizita-surpriza efectuata marti-seara, subsecretarul de stat David Welch le-a cerut fortelor de securitate palestiniene sa-si coordoneze actiunile cu armata israeliana, pentru a asigura succesul retragerii istorice a colonistilor si a trupelor din Fasia Gaza. Welch a fost insotit de generalul William Ward. "Mesajul a fost ca este deosebit de important ca toti oficialii cu atributii in domeniul securitatii sa lucreze impreuna pentru ca retragerea sa aiba loc intr-o atmosfera de calm, lipsita de violente", a declarat un oficial cu rang inalt de la Washington citat de "Haaretz". Publicatia israeliana precizeaza ca oficialul american a solicitat anonimatul din cauza atmosferei foarte sensibile din negocierile dintre israelieni si palestinieni.

Vizita lui Welch in teritoriile palestiniene este prima a unui diplomat american in ultimele 18 luni, dupa o perioada de restrictii impusa de atacarea unui convoi diplomatic. In 2003, o explozie puternica in Gaza City a distrus un automobil al diplomatilor americani, provocand moartea a trei persoane.

Plan pe termen lung

Statele Unite ale Americii sunt considerate drept principalul inamic, alaturi de Israel, in "razboiul sfant" declansat de islamistii din toata lumea impotriva "cruciatilor si sionistilor". In incercarea de a-si atrage cat mai multi aliati in lupta impotriva terorismului din randul statelor musulmane, Washingtonul trebuie sa faca dovada clara a vointei de a rezolva un dosar care constituie principalul motiv de frustrare pentru toti musulmanii din Orientul Mijlociu.

Planul de pace stabilit dupa declansarea celei de-a doua Intifade, in 2000, cu sprijinul SUA, prevede crearea unui stat palestinian independent, in paralel cu eliminarea activitatilor teroriste. Desi evacuarea coloniilor din Fasia Gaza nu este prevazuta in mod expres in "Foaia de parcurs", premierul israelian Ariel Sharon a recurs la acest gest in speranta de a obtine imaginea de "om al pacii" si de a plasa pe umerii autoritatilor palestiniene sarcina combaterii terorismului.

Pericolul terorist persista

Modul in care va fi rezolvata chestiunea atacurilor teroriste reprezinta cheia de bolta a actiunilor din aceste zile. In cazul in care activitatile teroriste cu originea in Fasia Gaza vor continua sa loveasca Israelul, Sharon nu va ezita sa intervina militar si chiar sa reocupe anumite zone.

Generalul israelian Aharon Zeevi, seful Directiei de Informatii Militare, a avertizat ca atacurile teroriste ar putea aparea din nou in luna aprilie, in cazul in care negocierile de pace vor stagna dupa retragerea din Gaza. De asemenea, celulele Al-Qaida care actioneaza in Orientul Mijlociu sub comanda lui Abu Musab al-Zarqawi au anuntat crearea unei baze in Fasia Gaza. Faptul ca extremistii din Hamas si Jihadul Islamic au clamat ca nu vor permite organizatiei Al-Qaida sa actioneze pe teritoriul palestinian nu este de natura sa linisteasca autoritatile israeliene.

Potrivit agentiei de presa israeliene Debka, oficialii americani sunt foarte ingrijorati de pericolul ca Mahmud Abbas, liderul Autoritatii Palestiniene, sa-si piarda autoritatea in detrimentul Hamas-ului si al Jihad-ului Islamic. Inaintea inceperii procesului de retragere din Fasia Gaza, cele doua organizatii extremiste si-au plasat trupele de gherila in imediata apropiere a coloniilor din zona Gush Katif, cu scopul de a prelua controlul asupra proprietatilor evacuate inaintea Autoritatii Palestiniene.

Rezistenta prin violenta

In paralel, fortele de securitate israeliene au inceput actiuni in forta pentru indepartarea din colonii ale celor care nu s-au supus ultimatumului de evacuare care a expirat ieri, la ora 00.00. Cele mai grave incidente s-au petrecut, din nou, in colonia Neve Dekalim, unde 4.000 de colonisti si extremisti de dreapta veniti din Israel au format baricade si au ocupat o sinagoga, potrivit CNN. Soldati neinarmati i-au scos cu forta pe protestatari si i-au condus la autobuze. Oficialii militari au declarat ca pentru fiecare persoana care refuza sa plece vor fi detasati patru soldati. In cursul diminetii, aproximativ 400 de militanti israelieni au fost arestati, in timp ce incercau sa se infiltreze in colonii, a anuntat postul public de radio.

Intr-un incident separat, o femeie-soldat a fost ranita usor dupa ce a fost injunghiata de un colonist. De asemenea, o femeie de 54 de ani din orasul israelian Netivot si-a dat foc, in semn de protest fata de evacuari. Ea a fost transportata la un spital, fiind in stare grava.

Intr-un discurs televizat, Sharon a facut un apel pentru protejarea militarilor. "Va rog sa nu-i atacati pe politisti si pe soldati, sa nu-i invinovatiti pe ei si sa nu le ingreunati misiunea. Atacati-ma pe mine. Eu sunt responsabil pentru asta", a spus seful guvernului.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.