Parlamentul irakian a decis, luni seara, sa amane cu o saptamana, pana la 22 august, termenul pentru finalizarea proiectului de Constitutie, deoarece liderii politici nu au reusit sa obtina, in timp util, un acord asupra punctelor de divergenta, relateaza AFP.

"Salut eforturile eroice ale negociatorilor irakieni si apreciez munca lor pentru rezolvarea problemelor prin negociere si dialog", a declarat George W. Bush, presedintele SUA.

La randul sau, Condoleezza Rice, secretarul american de stat, a apreciat ca aceasta amanare reprezinta o dovada a democratiei in Irak si a angajamentului politicienilor.

Reprezentantii politici au negociat pana in ultimul minut, fara sa ajunga la un consens asupra unora dintre punctele de divergenta, printre care se numara federalizarea tarii si repartizarea veniturilor petroliere.

Deputatul kurd Mahmud Osman a declarat ca "exista inca divergente intre kurzi si siiti", cele doua grupuri majoritare in Parlament, care accepta federalismul.

Sunnitii sunt pregatiti sa accepte autonomia de care beneficiaza practic Kurdistanul inca din 1991, dar refuza federalizarea Irakului, de teama de a nu fi izolati in centrul arid al tarii, in timp ce siitii ar obtine autonomia in sud, regiune bogata in petrol.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.