Viceministrul rus de Externe, Alexander Alexeiev, a declarat ca Rusia si China colaboreaza in incercarea de a forma o noua ordine mondiala in secolul XXI, ordine care va fi bazata pe multipolaritate, respectarea dreptului international si acordarea rolului conducator organizatiei Natiunilor Unite, anunta agentia Itar-TASS. Declaratia a fost facuta de oficialul rus la o intalnire desfasurata la ambasada chineza din Moscova, dedicata implinirii a 60 de ani de la eliberarea Chinei de sub ocupatia japoneza.

Ambasadorul chinez in Rusia, Liu Guchang, a tinut sa precizeze ca poporul chinez nu va uita niciodata rolul armatei sovietice in eliberarea Chinei de sub ocupatia japoneza, noteaza agentia de presa rusa.

Relatiile dintre Rusia si China se afla in cea mai buna perioada din istoria celor doua state, a adaugat diplomatul chinez.

Pe de alta parte, un alt viceministru de externe, Grigori Karasin, i-a avertizat pe occidentali sa nu se amestece in treburile interne ale fostelor republici sovietice. Karasin a spus ca tentativele de "fortare" a unor revolte dupa modelul celei din Ucraina ar duce la cresterea actiunilor extremiste si la destabilizarea situatiei in spatiul Comunitatii Statelor Independente (CSI).

Revoltele populare din Ucraina si Georgia au provocat mare ingrijorare la Moscova, oficialii rusi acuzand Occidentul ca "exploateaza sentimentele pro-democratice pentru a submina influenta Rusiei in CSI". "Nu putem fi de acord cu metodele de democratizare fortata a fostelor regiuni sovietice, indiferent daca se folosesc revolutii colorate (termenul folosit de Moscova pentru revolutia portocalie din Ucraina si cea a garoafelor din Georgia - n.red.) sau presiuni politice", a spus Karasin, responsabil cu relatiile dintre Rusia si celelalte 11 membre ale CSI.

Comentariile lui Karasin sunt ecoul declaratiilor presedintelui Vladimir Putin, care a acuzat organizatiile caritabile internationale ca sunt "spioni" vestici care au drept scop instalarea unui guvern aservit la Moscova.

In alta ordine de idei, guvernul de la Moscova a aprobat o recomandare a Ministerului de Externe de a nu semna Tratatul de frontiera cu Estonia. Potrivit biroului guvernamental de presa, premierul Mihail Fradkov a semnat propunerea sambata.

Disensiunile dintre Rusia si Estonia sunt legate de delimitarea maritima in regiunea Golfului Narva si a Golfului Finlandei.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.