Cele doua turnuri.

La Moscova va incepe in curand constructia a ceea ce se doreste a fi cel mai inalt zgarie-nori din Europa, de fapt un complex cu doua turnuri, dintre care unul va avea 87 de etaje si o inaltime de 340 m, depasind astfel turnul Kommerzbank din Frankfurt, care detine in prezent recordul european, cu o inaltime de 260 m. Celalalt turn din Complexul Federatiei, ce va fi amplasat in centrul de afaceri rus denumit "Moskva City", va avea numai 53 de etaje. Lucrarile vor incepe in noiembrie 2005 si se vor finaliza in octombrie 2007, costul total fiind estimat la 530 milioane $.

Turnurile imbracate in sticla vor gazdui birouri, apartamente de lux, mall-uri si un hotel Hyatt de cinci stele, care va ocupa 44 de etaje. Cladirile sunt proiectate pentru a face fata unor atacuri de genul celor de la 11 septembrie 2001. "Indiferent cate avioane le vor lovi, turnurile nu vor cadea", a declarat Sergei Polonski, presedintele Mirax Group, antreprenorul lucrarii.

Sfredel spre cer.

Ambitiile rusilor sunt totusi modeste in comparatie cu cele ale americanilor, un grup de investitori prezentand recent proiectul construirii, la Chicago, a unui turn cu 115 etaje. Proiectantii au imaginat un bloc inalt de 444 m, avand un design ce aminteste de un burghiu ce se inalta sfredelitor spre cer. Chiar si fara antena, cu care va ajunge la 610 m, cladirea va intrece in inaltime celebrul Sears Tower, tot din Chicago, care este, la ora actuala, la 110 etaje si 442 m, cel mai inalt edificiu din SUA.

Noul turn, botezat Fordham Spire, va gazdui un hotel de lux si un complex rezidential cuprinzand circa 250 de apartamente, care vor costa fiecare 1-2 milioane $. Cladirea ar urma sa fie gata in 2009. Magnatul Donald Trump, care construieste si el un zgarie-nori la Chicago, de 92 de etaje, s-a aratat sceptic in ceea ce priveste sansele proiectului rival, afirmand ca, in contextul creat dupa 11 septembrie 2001, putini oameni sunt dornici sa locuiasca intr-un imobil care este o tinta evidenta pentru teroristi.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.