In Grecia, echipele de interventie recupereaza treptat cadavrele pasagerilor avionului care s-a prabusit duminica in apropiere de Atena. Potrivit unor oficiali din guvernul grec, corpurile sunt inghetate, ceea ce pare sa indice ca avionul companiei Helios Airways s-a depresurizat la mare inaltime.

Printre cadavrele recuperate se numara si cel al unuia dintre piloti. O sursa din ministerul grec al apararii sustine ca si acesta era inghetat, la fel ca si celelalte ramasite umane gasite pana acum.
Au fost recuperate si cele doua cutii negre ale avionului - un inregistrator de voci si unul de date. Acestea vor fi trimise la Paris pentru a fi examinate de experti francezi.

Scenariul care se proflileaza este cel al unei scaderi bruste de presiune in cabina pilotilor si in compartimentul pasagerilor, la circa 10 mii de metri inaltime - o altitudine mai mare decat cea a Everest-ului.

Expertii cred ca e posibil ca pilotii sa-si fi pierdut cunostinta in acel moment, nefiind capabili sa coboare avionul rapid la un nivel unde aerul ar fi fost respirabil.

Se stie ca pilotii au raportat turnului de control probleme la aerul conditionat la circa jumatate de ora de la decolare. Odata cu intrarea in spatiul aerian grecesc, contactul cu avionul a fost pierdut. Imediat, doua avioane de vanatoare grecesti au fost trimise sa intampine aeronava, de teama unui atac terorist.
Militarii n-au putut sa constate decat ca unul dintre piloti era prabusit in scaunul sau, inconstient, iar celalat lipsea din cabina. Mastile de oxigen coborasera in tot avionul.

Ulterior, se relateaza ca alte doua persoane ar fi incercat fara succes sa piloteze avionul.
Nu se stie daca acestia erau pasageri sau membri ai echipajului. Intre timp, alti pasageri au reusit sa trimita mesaje scrise de pe telefonul mobil, pentru a-si lua ramas bun de la familiile lor.

Investigatorii incearca acum sa afle cum a fost posibil ca avionul sa zboare timp de aproape o ora, in timp ce pilotul si copilotul erau inconstienti sau deja morti.
Au fost facute speculatii ca o posibila explicatie ar fi fost ca aparatul era pe pilot automat in momentul incidentului iar unul dintre piloti lipsea din cabina.

Accidente similare

Accidentele de acest gen au fost foarte rare in istoria aviatiei.In 1999, un cunoscut jucator de golf, Payne Stewart, precum si alte cinci persoane au fost ucise la bordul unui aparat Lear, care a zburat autonom timp de 4 ore deasupra Statelor Unite, inainte de a se parbusi.

Un an mai tarziu, in Australia, un avion s-a prabusit dupa o ora de zbor de la pierderea contactului cu solul. Se pare ca toti pasagerii decedasera in aer din cauza termperaturii scazute si a pierderii de presiune.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.